Linas matkasse får ny delägare – norskt riskkapitalbolag kliver in

Linas matkasse
Linas matkasse får ny delägare – norskt riskkapitalbolag kliver in

Sting Sthlm / Flickr

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Herkules Capital bekräftar att de köpt in sig i bolaget.

Det har varit mycket spekulationer och uppköpsrykten kring Linas Matkasse det senaste halvåret. Bolaget, som dubblade sin omsättning i fjol, jagades till en början från tungviktare som bland annat Axfood och – men som senare drog sig tillbaka på grund av en för hög värdering.

Nu står det dock klart att Linas Matkasse får en ny ägare – men enbart en minoritetsägare. Det norska riskkapitalbolaget Herkules Capital bekräftar i tidningen Dagens industri att de kliver in i bolaget.

"Jag är oerhört glad att Herkules valt att bli delägare i Linas Matkasse. Under våren har vi fört bra och fruktsamma diskussioner med ett antal nationella och internationella aktörer kring en förändrad ägarstruktur. Med Herkules så skapas möjlighet för oss som grundare att vara kvar som långsiktiga ägare till bolaget och behålla den största aktieposten. Herkules Capital kan addera mycket värdefull kunskap till bolaget för att Linas Matkasse ska kunna fortsätta expansionen än mer offensivt", säger grundare och VD Niklas Aronsson i en kommentar.

Enligt Dagens industri köper Herkules runt 30 procent av bolaget till en värdering på 900 miljoner kronor. Det indikerar en försäljningssiffra på drygt 300 miljoner kronor för ägarna Lina Gebäck, Niklas Aronsson samt riskkapitalbolagen Creandum och Acton Capital. I pressmeddelandet från Linas Matkasse framgår bara att de nuvarande ägarna säljer en del av sina aktier men inte om pengar också tillförs bolaget. 

”Linas Matkasse har en fantastisk finansiell och varumärkesmässig historia, samt en enorm tillväxtpotential både i och utanför Norden. De är också ensamma om att vara lönsamma på sin marknad, samtidigt som vi vill bidra till att bolaget kan ta nästa steg, säger Sverre Flåskjer, Managing Partner på Herkules Capital.

Läs fler artiklar
LÄS MER