Sök

Sajten kraschade av trycket – vid midnatt startade bitcoin-handeln

Bitcoin

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Milstolpe för kryptovalutan i natt. Här kan du följa handeln i bitcon-terminen minut för minut.

Natten till måndagen, svensk tid, drog handeln med bitcoin-terminer igång på den Chicago-baserade optionsbörsen CBOE. Starten blev en smula kaosartad då optionsbörsens sajt omedelbart kraschade av trycket från alla besökare som ville ta del av handeln.

Under de första minuterna gick priset på bitcointerminen upp och handlades efter ungefär en halvtimme på kurser strax under 16.000 dollar för en bitcoin med inlösen i januari.

Efter fyra timmar hade frontkontraktet stigit mer än 20 procent – och utlöst två handelsstopp på grund av stora prissvängningar, rapporterar Bloomberg News.

Den amerikanska affärssajten CNBC rapporterar löpande kursen, med några minuters fördröjning. Här är länken där du kan ta del av prisutvecklingen.

Via optionsbörsen CBOE går det att handla med kontrakt som är baserade på det bitcoin-pris som sätts på marknadsplatsen Gemini.

CBOE erbjuder så kallad terminshandel i bitcoin vilket innebär att du köper ett instrument som speglar prisutvecklingen i bitcoin utan att du behöver äga några fysiska bitcoins.

Optionsbörsen i Chicago är en reglerad marknadsplats som kontrolleras av de amerikanska myndigheterna till skillnad från de många oreglerade bitcoin-börserna där handeln hittills bedrivits.

Under helgen, innan handeln startade i Chicago, har priset på bitcoin fallit med över 20 procent bland annat efter att flera centralbankschefer ifrågasatt kryptovalutan. Bland annat sade den svenska riksbankchefen Stefan Ingves att bitcoin inte är en riktig valuta utan mer ska ses som ett spekulationsobjekt.

Avanzas sparekonom Claes Hemberg menar att terminshandeln kan bli startskottet för en långvarig nedgång i bitcoin-kursen. Ett av argumenten för att priset nu kan komma att gå ner är att investerare, via terminshandeln i bitcoin, kan spekulera i en nedgång ("blanka" på finanssvenska).

”Nu finns inget säkert startdatum för när bubblan kan blåsa ur, men söndagen den 10 december är en bra gissning”, skriver Claes Hemberg i en kommentar.

Läs mer