Nu kan Daniel Ek äntligen ta sitt Spotify ur rävsaxen

Spotify
Nu kan Daniel Ek äntligen ta sitt Spotify ur rävsaxen

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Tencent-affären stärker bolagets finanser, skriver Stefan Lundell i en kommentar till storaffären.

Sent på fredagseftermiddagen kom beskedet att Spotify och den kinesiska techjätten Tencent slår sina påsar ihop. Som vanligt när det gäller Spotify är det tunnsått med finansiella detaljer men klart är att de två bolagen kommer att köpa aktier i respektive bolag.

Genom att pussla ihop uppgifter från vanligtvis välunderrättade källor som Music Business Worldwide och Financial Times framgår det att Spotify som en del av uppgörelsen kommer att få in mellan 4 och 5 miljarder kronor i nytt kapital. Så här kommer vi fram till den uppskattningen:

I transaktionen värderas Spotify till cirka 15 miljarder dollar och TME (Tencents musikdel) till runt 10 miljarder dollar. Om de uppgifterna är korrekta innebär det att Spotify investerar runt 1 miljard dollar i TME (10 procent av 10 miljarder dollar) samtidigt som TME och holdingbolaget Tencent investerar runt 1,5 miljarder dollar i Spotify (10 procent av 15 miljarder dollar). När affären är klar tillförs alltså Spotify cirka 0,5 miljarder dollar eller motsvarande drygt 4,2 miljarder kronor.

Den här uträkningen ska ses som en indikation på hur mycket Spotify får in men det handlar i alla fall om flera miljarder kronor. Affären är ett styrketecken inför den svenska musiktjänstens stundande börsnoteringen som sannolikt sker i början av 2018.

Dels stärks bolagets kassa rejält och samtidigt får Spotify in en fot på den gigantiska kinesiska marknaden. Bägge sakerna kommer potentiella investerare i Spotify att gilla. Ytterligare en positiv sak med affären är att förhandlingspositionen mot musikjättarna nu stärks då Spotify kan göra gemensam sak med TME i framtida förhandlingar.

Spotify tog våren 2016 ett lån på runt 8 miljarder kronor. I låneavtalet stod inskrivet att räntan skulle höjas med 1 procentenhet var sjätte månad. Dessutom utlovades långivarna en rejäl rabatt i samband med en börsnotering. Med Tencent-dealen på plats öppnas möjligheten för Spotify-chefen Daniel Ek att komma ur den rävsax som miljardlånet inneburit. 

Mitt stalltips är att Daniel Ek i god tid innan börsnoteringen nu betalar tillbaka pengarna till långivarna. 

Läs fler artiklar
LÄS MER