Sök

Varning för bitcoin-ras – 1000 personer kan sitta på hälften av kryptovalutan

BitcoinKryptovaluta

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Hajpen runt kryptovalutan kan komma av sig – nu varnar en analysfirma för ett ras om bitcoin-valarna säljer av.

Om man inte har bott under sten den senaste tiden kan man knappast ha missat jättehajpen runt kryptovalutor. Den största, bitcoin, har rusat i höjden och går så snabbt uppåt att det är meningslöst för mig att ens skriva den aktuella kursen här. Den kan vara helt fel om bara en halvtimme. Klart är iallafall att kryptovalutan har stigit över 1.500 procent sedan början av året och haussen har inte lugnat sig ännu.

Men det finns såna som manar till besinning. 

Den amerikanska analysfirman AQR Capital Managemeng säger till Bloomberg News att man tror att det bara är ungefär 1.000 personer som sitter på 40 procent av alla bitcoins. Storägarna kallas för valar och nu ökar oron över att de ska börja sälja av valutan för att casha in. Något som skulle kunna sänka kursen rejält. 

"Var och en kanske vill sälja ungefär hälften av sina innehav," säger Aaron Brown, som är chef på analysfirman. 

Att det finns så pass få "valar" innebär också att det finns en risk att de ska samarbeta för att på så sätta kunna sänka – eller höja – kursen.

"Jag tror att det handlar om några hundra killar. De kan nog ringa varandra och det har de förmodligen gjort, säger Kyle Samani, delägare vid kryptohedgefonden Multicoin Capital till Bloomberg.

Läs mer