Svenska musikstartupen tar in 35 miljoner – får in internationell tungviktare i styrelsen

Breakit - Svenska musikstartupen tar in 35 miljoner – får in internationell tungviktare i styrelsen

Jonas de Lange

Reporter

Spotify-investeraren Klaus Hommels satsar på Amuse.

Amuse titulerar sig själva som “världens första mobila skivbolag”. Den korta beskrivningen av bolagets verksamhet är att man vill utradera skivbolagens talangscoutverksamhet och ersätta den med datanalys.

“Skivbolagen har hittills inte genomgått någon vidare digitalisering. Den gamla musikindustrin förlitar sig fortfarande primärt på en massa män som lyssnar på musik och ska avgöra vad som är en hit. Men med vår algoritmer behövs det inte”, sade Diego Farias, vd och medgrundare i en tidigare intervju med Breakit.

Bolaget backas sedan tidigare av en grupp affärsänglar och nu har man fått in nya institutionella investerare, rapporterar sajten Music business worldwide.

Totalt handlar det om närmare 35 miljoner kronor i riskkapital som tillförs bolaget, bland annat från det Schweiziska riskkapitalbolaget Lakestar. Lakestars grundare Klaus Hommels är även investerare i Spotify och satt intill nyligen i streamingjättens styrelse.

Samtidigt kliver branschveteranen Edgar Berger in i startupbolagets styrelse.

Han är tidigare vd och ordförande för skivbolagsgiganten Sony Musics globala verksamhet, förutom USA och Japan .

“Edgar är en global musikledare vars erfarenhet kommer vara viktig för Amuse när vi lägger ut på vår internationella tillväxtresa. Vi ser fram emot att jobba med Edgar och Lakestar i arbetet med att utföra vår gemensamma vision”, säger Diego Farias, till sajten.

Uppgifter från Bolagsverket indikerar att Amuse i rundan värderas till närmare 120 miljoner kronor, innan investerat kapital.

Rättelse: I en tidigare version av texten skrev vi att Edgar Berger är nuvarande vd för Sony Music, korrekt är alltså att han tidigare haft den rollen.

Läs fler artiklar
LÄS MER