Youtube drar igång utmanare till Spotify – redan om ett par månader

Streaming
Youtube drar igång utmanare till Spotify – redan om ett par månader

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Youtube är på väg att lansera en utmanare till Spotify. Man har redan hunnit skriva kontrakt om rättigheter med jätten Warner.

Youtubes nya satsning på streamad musik har fått arbetsnamnet "Remix" och tanken är såklart att den ska ta upp kampen med framförallt Spotify.

Tjänsten ska lanseras redan i mars enligt Bloomberg. Remix ska kombinera en Spotify-liknande modell där man kan betala för strömmad musik med det som Youtube är mer känt för nämligen videoklipp.

En förutsättning för att tjänsten ska kunna lanseras redan i mars nästa år är att man lyckas landa avtal med de största skivbolagen. Enligt Bloomberg är avtalet med musikjätten Warner om rättigheter redan klart  och man ligger i förhandlingar med Sony och Universal.

Skivbolagen har tidigare varit missnöjda med kompensationen från Google-ägda Youtube – musikvideos är en av de absolut populäraste kategorierna på videosajten.

Om "Remix" lanseras blir det den senaste i en rad försök av Google att få igång affären med strömmad musik. 2011 drog man igång Google Play Music, tre år senare kom Youtube Music Key som slogs ihop till Youtube Red förra året.

Enligt uppgifter till Bloomberg har Youtube redan varit i kontakt med flera artister för att få hjälp med lanseringen av den nya tjänsten.

Läs fler artiklar
LÄS MER