Sök

Det här det absolut värsta jag varit med om sedan IT-bubblan

Lundells vecka

Stefan Lundell, medgrundare och innehållschef Breakit.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Stefan Lundell grämer sig över att han inte lyssnade bättre på succéeinvesteraren Pär-Jörgen Pärsons heta spaning.

Redan för två och ett halvt år sedan försökte Pär-Jörgen Pärson frälsa mig.

Då, i Almedalen på en fika efter ett morgontrött panelsamtal, var jag inte särskilt mottaglig för Pär-Jörgens predikan. 

Idag ångrar jag att jag inte lyssnade bättre. Då hade jag kanske varit mångmiljonär – i bitcoin.
För det var förstås inte någon religion som Pär-Jörgen försökte omvända mig till. Nej, istället sjöng han, den där soliga julimorgonen i Almedalen, blockchain-teknikens ljuva lov. Blockchain som är själva infrastrukturen för kryptovalutan bitcoin.

”Blockkedjan är en innovation som kommer ha minst lika omvälvande påverkan som internet – om inte ännu större”, sa Pär-Jörgen bland annat.
Som en av Sverige största techinvesterare (genom riskkapitalbolaget Northzone fonder) hade han redan då tagit konsekvenserna av detta och börjat investera tungt i blockchain-relaterade bolag. 

Till en början verkade det som att min avvaktande hållning till fenomenet var rätt. Pär-Jörgen och hans investerare brände sig rejält på satsningen i Cryex, som bland annat skulle jobba med kryptovalutor. Men idag är scenförändringen total.

En efter en kryper de stora institutionerna till korset. De största börserna i världen öppnar för spekulation i kryptovalutor och storbankerna investerar tungt i blockchain-tekniken. 
Från min egen horisont känns det som att hajpen kring kryptovalutorna antagit i det närmaste groteska proportioner den senaste veckan. Det är det absolut värsta jag varit med om sedan IT-bubblan.

Samtidigt som bitcoin-kursen slår nya rekord varje dag så:
# Ringer P4 Extra och vill att jag ska agera bitcoin-expert i studion (tack och lov räddade min kollega Erik Wisterberg mig ur den situationen).
# Är det nu en majoritet bland våra säljare som börjat handla med bitcoin – och dessutom hunnit med att casha hem inom loppet av en vecka.
# Startar vår smarta krönikör Viggo Cavling en kurs i bitcoin som ska hållas på en Stureplanskrog.
# Aviserar en i princip oprövad svensk handelsplats för bitcoin att de ska börsnoteras.
# Hör jag storys om svenskar som tagit jättebet på att uppgången ska fortsätta.
# Vill ni läsare nästan bara läsa om bitcoin – 4 av våra 5 mest lästa texter är dag efter dag i ämnet kryptovalutor.

Var det någon som nämnde ordet hausse? Självklart finns här alla ingredienser för att bygga upp en gigantisk spekulationsbubbla. Sannolikt kommer också bubblan spricka, även om historien lär oss att det alltid tar längre tid än experterna tror innan smällen sker. 

Men, och det är det viktiga, bakom all uppskruvad rapportering kring bitcoin-kursen finns en sund och världsomvälvande kärna. Den stavas blockchain. 

Pär-Jörgen Pärson upptäckte den redan sommaren 2015. Jag själv är numera övertygad om att blockchain-tekniken kan användas för att runda till exempel storbankernas globala monopol på transaktioner.

Varför jag känner mig så säker på detta kräver en längre och potentiellt rätt komplicerad utläggning. Jag sparar den till en annan gång. Men redan nu kan jag lova att vi på Breakit kommer fortsätta lägga rejält med redaktionella resurser på att guida er läsare rätt i den nya värld som blockchain-tekniken skapar.

Om jag grämer mig för att jag inte lät mig frälsas av Pär-Jörgen och gå all-in på kryptovalutor? Nej, det var ändå bara en hypotetisk situation.

Av etiska skäl investerar jag bara i en enda valuta – Breakit-aktier. 
Trevlig helg!

Veckans Zlatan: Pär Svärdson. Grundaren av Apotea (nätapoteket kommer omsätta 1,5 miljarder i år!) har kallats för e-handelns egen Zlatan. I en underhållande intervju i DI Weekend gör han idag skäl för namnet. I intervjun avfärdar han idén om en börsnotering med att det ”inte skulle vara särskilt roligt att vara börs-vd” för att han då inte skulle kunna vara lika frispråkig som idag. Svärdson avslöjar också att Axel Johnson-sfären var på väg att köpa 10 procent av Apotea i fjol – men till slut valde de att starta en konkurrent till Apotea istället. ”De tyckte det var för dyrt. Om du frågar mig kommer deras beslut att starta från grunden att bli betydligt dyrare”, slår Svärdson fast i intervjun.

Veckans glädjedödare: Jon Wahlqvist. När jag och min medgrundare Olle jublade ikapp över att Breakit precis passerat 12 miljoner i omsättning konstaterade vår nyhetschef Jon avmätt: ”Ja, det är väl ungefär vad en mellanchef på Spotify drar in på ett år”. Så sant som det är sagt och vi återvände snabbt till våra skärmar.

Veckans påminnare: Jacob de Geer. Izettle-grundaren läste intervjun med Scanias chefsingenjör Gunnar Vågstedt där han hävdade att Teslas lastbilar bara kommer duga till att transportera potatischips. Det fick Jacob de Geer att påminna sina twitter-följare om att Ericsson-ledningen avfärdade Iphone på liknande sätt. Och det minns vi ju alla hur det gick.

Veckans ödmjukaste: Neil Murray. Skribenten utser varje år de 100 mest inflytesrikaste techprofilerna i Norden. I veckan kom listan och jag noterar att Neil Murray själv är med på listan.

Veckans uppe-med-tuppen: Karl Rosander. Jag trodde Acast-grundaren Karl Rosander drev med oss när han på frågan ”När är du mest produktiv” svarade mellan 3:30 och 6:30. Men nu har jag genom gedigen journalistisk research (läs tjuvläst min kollegas mail) skriftliga bevis på att han faktiskt är igång och jobbar – mitt i natten. Jag vet inte om jag ska imponeras eller förfäras.

Läs mer