Sök ikon

Spelplattformen Steam stekte precis bitcoin som betalmedel

Artikel bild
Steam vill inte låta kunderna betala med Bitcoin. Bild från spelet Call of duty.

Det är för dyrt att shoppa med kryptovalutan.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Den sanslösa värdeökningen i bitcoin har gjort att allt fler har fått upp ögonen för kryptovalutan.

Man kan med fog tala om en fullfjädrad bitcoin-feber. De flesta som investerar gör sannolikt det i spekulationssyfte.

Men en tanke bakom bitcoin, som den mytomspunna pseudonymen Satoshi Nakamoto hade när han skapade den 2009, var att bitcoin skulle fungera som en digital valuta. Den skulle möjliggöra betalningar över internet utan inblandning av banker eller det existerande finansiella systemet.

Vissa företag har också sålt sina produkter och tagit betalt i bitcoin.

Steam, en ledande plattform för digital distribution av datorspel, öppnade för den möjligheten våren 2016. Bland annat skulle det hjälpa kunder i utvecklingsländer som saknar ett kreditkort.

Men nu är det slut med datorspelsshoppande via bitcoin, meddelar Steam.

På sin företagsblogg skriver man att beslutet beror på höga transaktionsavgifter och alltför snabba svängningar i bitcoin-kursen.

”Transaktionskostnaden som debiteras kunden av bitcoinnätverket har skjutit i höjden i år, upp till nära 20 dollar per transaktion förra veckan”, skriver Steam i sin bloggpost.

Motsvarande kostnad förra våren var enligt Steam 20 cent.

”Det resulterar i orimligt höga kostnader för att köpa spel när du betalar med bitcoin. De höga kostnaderna kan skapa ännu större problem när värdet på bitcoin faller dramatiskt”, skriver Steam.

Ett konkret problem har varit kundernas köp inte hinner gå igenom förrän bitcoinkursen har gått ned så pass mycket att transaktionen inte kan genomföras.

”Den normala lösningen vore att antingen betala tillbaka originalbetalningen till användaren, eller att be användaren föra över ytterligare medel. I båda fallen slår bitcoinnätverkets transaktionsavgift till igen. Under året har vi sett ett ökande antal kunder drabbas av detta”, skriver Steam.

Läs mer