Tunga stjärnnamn dunkar in pengar i svensk transportstartup

Tunga stjärnnamn dunkar in pengar i svensk transportstartup

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Budbee, en svensk techstartup inom spedition, tar in finansiering från H&M:s vd Karl-Johan Perssons riskkapitalbolag, Ryska Postens grundare Daniel Pilotti samt Klarna-grundarna Sebastian Siemiatkowski och Victor Jacobsson.

Den Stockholmsbaserade startupen Budbee, som tidigare ingick i Handelshögskolans företagsinkubator SSE Business Lab, har utvecklat en plattform som ska förenkla livet för speditionsbolagens chaufförer.

Nu har bolaget beslutat sig för att ta in ett okänt antal miljoner kronor i riskkapital – och pengarna kommer från en grupp tunga avsändare.

Bakom bolaget står bland annat H&M:s vd Karl-Johan Perssons och Stefan Krooks riskkapitalbolag 41:an, Ryska Postens grundare Daniel Pilotti samt Klarna-grundarna Sebastian Siemiatkowski och Victor Jacobsson.

”Det betyder jättemycket att vi får in dem. Vi är nya i det här och har inte drivit bolag tidigare, så det är väldigt viktigt. Från Ryska posten får man bland annat branschkunskap ifrån och i övrigt får vi tips och tricks på hur man ska gå tillväga”, säger Fredrik Hamilton, vd på Budbee.

Hur mycket pengar det rör sig om är fortsatt hemligt, men det rör sig om minst ett par miljoner kronor.

"Det är en betydande summa som gör att vi kan finansiera verksamheten. Nu rullar vi på", säger Fredrik Hamilton.

Budbee har själva inga egna fraktbilar och chaufförer, utan tillhandahåller en mjukvaruplattform som hjälper såväl köpare som transportbolag att hålla koll på sina körningar.

"Som kund kan man följa leveransen i realtid och se exakt var bilen befinner sig, med ett väldigt litet tidsfönster. Vi tog med sådana grejer som vi själva tyckte var jobbiga när vi var kunder hos e-handlare."

Tidigare i år klev Sebastian Siemiatkowski in som rådgivare till inkubatorn SSE Business Lab.

Läs fler artiklar
LÄS MER