Kinnevik ska investera över 1 miljard i digitala bolag – bara i år

Breakit - Kinnevik ska investera över 1 miljard i digitala bolag – bara i år
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
Stefan Lundell
Stefan Lundell
Medgrundare och innehållschef

Investmentbolaget skruvar upp investeringsprognosen i onsdagens kvartalsrapport.

Stefan Lundell
Stefan Lundell
Medgrundare och innehållschef

Kinneviks ordförande och storägare Cristina Stenbeck har de senaste åren genomfört en total omvandling av bolaget. Stora delar av de gamla innehaven i skog och industri har avyttrats till förmån för en jättesatsning inom e-handelssektorn.

Bara under första halvåret 2015 har Kinnevik investerat nästan 700 miljoner kronor i bland annat e-handelsgruppen Global Fashion Group där bland annat Dafiti och Lamoda ingår. I samband med onsdagsmorgonens kvartalsrapport aviserar investmentbolaget nu en ännu aggressivare investeringsstrategi. Tidigare har Kinnevik sagt att man ska göra nettoinvesteringar på 1 miljard kronor men nu skruvas den prognosen upp till mellan 1 och 1,5 miljarder kronor.

Koncernchefen Lorenzo Grabau motiverar förändringen med att Kinneviks finansiella ställning är stark men pekar också på konkurrensen om investeringsobjekten hårdnar:

”Aktiviteten på den privata investeringsmarknaden var fortsatt hög, och antalet finansieringsrundor inom den globala internetsektorn ökade med 10% jämfört med föregående år. Finansieringsrundorna blir allt större och förekommer i allt högre utsträckning i senare skeden av bolagens mognad”, skriver Lorentzo Grabau.

Läs fler artiklar
LÄS MER