Kinnevik ska investera över 1 miljard i digitala bolag – bara i år

Kinnevik ska investera över 1 miljard i digitala bolag – bara i år

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Investmentbolaget skruvar upp investeringsprognosen i onsdagens kvartalsrapport.

Kinneviks ordförande och storägare Cristina Stenbeck har de senaste åren genomfört en total omvandling av bolaget. Stora delar av de gamla innehaven i skog och industri har avyttrats till förmån för en jättesatsning inom e-handelssektorn.

Bara under första halvåret 2015 har Kinnevik investerat nästan 700 miljoner kronor i bland annat e-handelsgruppen Global Fashion Group där bland annat Dafiti och Lamoda ingår. I samband med onsdagsmorgonens kvartalsrapport aviserar investmentbolaget nu en ännu aggressivare investeringsstrategi. Tidigare har Kinnevik sagt att man ska göra nettoinvesteringar på 1 miljard kronor men nu skruvas den prognosen upp till mellan 1 och 1,5 miljarder kronor.

Koncernchefen Lorenzo Grabau motiverar förändringen med att Kinneviks finansiella ställning är stark men pekar också på konkurrensen om investeringsobjekten hårdnar:

”Aktiviteten på den privata investeringsmarknaden var fortsatt hög, och antalet finansieringsrundor inom den globala internetsektorn ökade med 10% jämfört med föregående år. Finansieringsrundorna blir allt större och förekommer i allt högre utsträckning i senare skeden av bolagens mognad”, skriver Lorentzo Grabau.

Läs fler artiklar
LÄS MER