Sök

Stor ICO-bluff avslöjad – lovade 13 gånger pengarna på en månad

Kryptovaluta

PlexCoin är en bluff, enligt SEC. Foto: Istock samt Johan Nilsson/TT.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Den nya specialstyrkan mot cyberbrott slog precis till mot bolaget bakom kryptovalutan PlexCoin.

För en månad sedan varnade den svenska Finansinspektionen för stora risker i samband med så kallade Initial Coin Offerings (ICO).

”Den senaste tidens snabba ökning av såväl antal ICO:s som värdet på dem kan locka till sig oseriösa aktörer. Dessa aktörer har inget intresse av att fullfölja något projekt utan är bara ute efter allmänhetens pengar”, skrev FI på sin sajt.

I en börsnotering (IPO) erbjuds allmänheten att teckna aktier i företag. I en ICO handlar det istället om att allmänheten lockas att köpa ett antal ”tokens”, eller enheter, av en digital tillgång baserad på kryptovaluta.

Kort sagt: Du köper en helt ny, oetablerad, kryptovaluta i hopp om att den ska stiga i värde framöver.

Ofta sker betalningen via exempelvis bitcoin.

Kritiker har pekat på de stora riskerna med ICO:s, samt den obefintliga granskningen av företagen som genomför dem. Risken för bedrägerier är, som Finansinspektionen påpekat, stor.

Nu rapporterar amerikanska SEC, landets motsvarighet till Finansinspektionen, att man hittat – och stoppat – ett pågående bedrägeri.

Myndigheten skriver i ett pressmeddelande att Dominic Lacroix och hans bolag PlexCorps utlovat investerare 13 gånger pengarna på 29 dagar. Detta via PlexCoin, som bolaget marknadsfört som den nästa världsomfattande kryptovaluta.

Enligt SEC har bolaget fått in motsvarande 125 miljoner kronor från tusentals investerare. I går satte dock myndigheten stopp för miljonfesten. En domstol i New York har fryst bolagets och Dominic Lacroix tillgångar. Han hotas också med dryga böter.

Bakom tillslaget finns SEC:s nya cyber-enhet, som började arbeta i augusti. Detta är myndighetens första ingripande mot en ICO.

”Cyber-enhetens första fall innehåller alla kännetecken på ett fullfjädrat cyber-bedrägeri. Vi agerade snabbt för att skydda investerare från de falska löftena i denna initial coin offering”, säger Robert Cohen, chef för enheten i ett pressmeddelande.

Enligt Coindesk har 3,5 miljarder dollar, motsvarande 29,5 miljarder kronor, investerats i ICO:s hittills i år.

Lista: Fem punkter att hålla koll på vid en ICO

Finansinspektionens fem varningspunkter gällande initial coin offerings, ICO. Texten är hämtad från FI:s sajt

1. Inga rättigheter

De flesta ICO:s är oreglerade. De står därmed inte under FI:s eller annan myndighets tillsyn och det finns inget konsumentskydd. Det finns inte heller någon garanti för att den token eller kryptovaluta som lanseras, verkligen ger innehavaren någon typ av rättighet eller annan fordran mot utgivaren.

2. Ingen marknadsvärdering

Det finns normalt inget krav på att det pris som en ny digital tillgång säljs för, motsvaras av ett reellt marknadsvärde. Utgivaren har heller inget krav på sig att låta någon oberoende part värdera den digitala tillgången.

3. Ingen garanterad tillgång till andrahandsmarknad

Det finns normalt inga krav på att den som lanserat en ny digital tillgång, eller någon annan, ska köpa tillbaka den digitala tillgången. Detta innebär att det kan vara svårt att sälja den digitala tillgången vidare.

4. Inga informationskrav

Det finns normalt inga krav på att den som lanserar en ICO måste tillhandahålla all väsentlig information om det som erbjuds, eller att all information måste lämnas till alla investerare vid samma tidpunkt. Det innebär en risk för att den som lanserar en ICO kan marknadsföra denna på ett sätt som inte är rättvisande.

5. Risk för investeringsbedrägeri

Den senaste tidens snabba ökning av såväl antal ICO:s som värdet på dem kan locka till sig oseriösa aktörer. Dessa aktörer har inget intresse av att fullfölja något projekt utan är bara ute efter allmänhetens pengar.

Läs mer