Sök

Bitcoin nådde precis drömgränsen: 100.000 kronor

Bitcoin

Ägare av bitcoin kunde fira ett nytt rekord under tisdagen. Foto: Istock.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Ny milstolpe för bitcoin (som bara vi svenskar bryr oss om).


Kryptovalutan bitcoin är glödhet. Och det är kanske inte så konstigt i och med att kursen mer än tiofaldigats sedan årets början.

Drömgränsen 10.000 dollar per bitcoin nåddes i slutet av november. Efter ett ras kort därefter – som bland annat föregicks av att ett flertal stora handelsplatser låg nere – har världens största kryptovaluta nu klättrat mot nya rekordnivåer.

Under tisdagseftermiddagen nåddes en smått otrolig milstolpe: 100.000 kronor.

För att få fram den siffran har Breakit tittat på dagens högsta kurs från två av de ledande handelsplatserna Coindesk och Bitstamp.

Coindesk noterade efter lunch en kurs på 11.860 dollar, och motsvarande siffra under eftermiddagen på Bitstamp var 11.850 dollar.

Christian Ander, som driver det svenska bitcoin-bolaget BTCX, var en av de som uppmärksammade den nya rekordnivån.

I skrivande stund ligger dollarpriset enligt Bloomberg på runt 8,40. Men tidigare under eftermiddagen, i samband med pristoppen på bitcoin, låg den något högre – runt 8,45 kronor för en dollar. Mot den växlingskursen var en bitcoin, med mycket knapp marginal, värd mer än 100.000 kronor.

Som bekant finns dock bara en helt säker sanning om kryptovalutan – likt solen går den upp och ned. De senaste timmarna har bitcoinpriset fallit något.

Samtidigt rapporterar Wall Street Journal att försäljningen av guldmynt hos den amerikanska återförsäljaren American Eagles har sjunkit till den lägsta nivån sedan 2007.

En förklaring som lyfts fram är intresset för bitcoin.

”Folk ringer hela tiden om bitcoin. Många gånger tänker man att för tio år sedan hade samma person antagligen ringt för att köpa guld”, säger Bob Haberkorn, marknadsstrateg på RJO Futures, till Wall Street journal.

Missa inte Breakits helgintervju med den svenske bitcoinpionjären Christian Ander, som 2011 bröt bitcoin hemma med hjälp av en gammal laptop.

”Jag har kvar en del bitcoins från den tiden, men rent krasst hade jag kunnat vara en mångmiljardär i dag om jag bara hade klivit in med ett par tusenlappar när jag började”, säger han i Breakits intervju.

Allt fler röster pekar nu dock på den enorma mängd el som krävs för att driva bitcoingruvorna, där stora mängder datorkraft används för att bryta nya bitcoins. En av kritikerna är Breakits grundare Stefan Lundell – som kallar spekulationen i bitcoin för livsfarlig

Läs mer