Sök

Nordea-chefen Casper von Koskull: Ett skämt att låta bitcoin leva – absurd konstruktion

NordeaBitcoinKryptovaluta

Casper von Koskull, vd på Nordea. Foto: TT

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Nordeas vd kritisk till bitcoin – men gillar blockkedjetekniken.

Bitcoin-kursen har rusat den senaste tiden och kryptovalutan slår rekord på rekord – sen början på året har den gått upp med över 1.000 procent.

Bakom själv kryptovalutan ligger blockkedjetekniken och så sent som på tisdagsförmiddagen gick Nordea ut med att de går in som grundande partner i we.sortie, en blockkedjebaserad plattform för handelsfinansiering. I ett pressmeddelande på tisdagsmorgonen kallade Nordea satsningen för en milstolpe.

I en intervju med Bloomberg News, som publicerades på eftermiddagen, säger bankens vd Casper von Koskull att han ser blockkedjeteknikensom "superviktig", däremot verkar han vara skeptisk till bitcoin.

"När du tittar på bitcoin visar historien att nya valutor har kommit och gått", sade han.

Casper von Koskull säger att han inte kan se var bitcoin passar in när man ser till finansiella brott och all reglering.

"Om du på något sätt tillåter den att leva utan kontroller, så givet de miljarder vi lägger på finansiella regleringar som ett finansiellt system tycker jag att det är lite av ett skämt att låta något som bitcoin leva… jag förstår det inte - det är absurt", sade han.

Han menar att det är "ren spekulation" och drar liknelser till tulpanlökar.

"Det är som om vi, om samhället var ett hus, har lagt enorma summor på att låsa huvudingången och installerar säkerhetssystem och sen lämnar vi köksdörren öppen. Det finansiella systemet är bara så starkt som sin svagaste länk", sade han.

"Givet att det finns mycket bevis på att bitcoin används för ekonomiska brott, vad är poängen?", sade Casper von Koskull.

Läs mer