Forskare: Fonder med låga avgifter är bäst

Breakit - Forskare: Fonder med låga avgifter är bäst

Bo Becker är professor vid Handelshögskolan i Stockholm och har tidigare arbetat bland annat vid Harvard-universitetet i USA.

Historisk data visar att billiga indexfonder ger bäst resultat. Trots det fortsätter finansbranschen att sälja produkter med höga avgifter.
”Höga avgifter leder inte till något gott, utan ger endast fler Teslor kring Stureplan”, säger professor Bo Becker vid Handelshögskolan.

Lite förenklat finns det två sorters fondsparande – aktiv förvaltning och indexförvaltning. Aktiv innebär att man väljer vilka aktier som fonden ska köpa. Förvaltning av detta slag är dyrt eftersom en människa, vanligtvis en välbetald man i kostym i centrala Stockholm, sköter placeringarna.

Indexförvaltning innebär att fonden sprider ut förvaltade medel mellan olika aktier, typiskt alla aktier på en börs, möjligtvis med undantag för små aktier som är svåra att handla. Eftersom ingen förvaltare behöver avlönas för att utvärdera individuella aktier kan avgiften för att spara i fonden vara mycket lägre.

Få ett gratis investeringsförslag från Lysa, fondroboten med marknadens lägsta avgift. Det tar bara 3 minuter.

”Forskningen är entydig på att aktiv förvaltning inte levererar högre avkastning för småsparare. Tanken med aktiv förvaltning är att generera bättre avkastning, men det blir i de flesta fall sämre avkastning än index. Därmed innebär aktiv förvaltning att man betalar dyrt för något som inte har något värde. Det råder därför bred enighet i  forskarkåren om att billig indexförvaltning ger bäst resultat för investerare”, säger Bo Becker, professor vid Handelshögskolan med en bakgrund på Harvard-universitetet i Boston.

Att välja hur man ska investera pengar kan vara trist och jobbigt. Men det är ännu mer trist är det att förlora miljoner helt i onödan på höga avgifter.

Bo Becker tar ett räkneexempel: Om man betalar 0,5 procent per år i avgift för en fond i tio år har man totalt betalat 5 procent av slutvärdet i avgifter.

Om man istället betalar 1,5 procent per år så har 14 procent av pengarna försvunnit i avgifter under samma period -- nästan tre gånger så mycket. Skillnaden är alltså nästan 10 procent av värdet som försvinner i högre avgifter.

”Avgiftens effekt är enorm, och den blir större ju längre du sparar. Fler och fler investerare har upptäckt detta över de senaste decennierna. Det är därför vi ser betydande långsiktigt skifte på sparmarknaden. Billig indexförvaltning blir allt mer populärt. Det är rimligt att sparare ska slippa betala höga avgifter som går till löner för aktiv förvaltning”, säger Bo Becker.

Bo Becker är också styrelseledamot i den svenska spartjänsten Lysa, som har byggt en tjänst med målet att ha så låg avgift som möjligt. Uppstickarbolaget backas av investerare som Avanzas tidigare vd Nicklas Storåkers, Ernström & C:o och Citigroups Norden-chef Eirik Winter.

Emilie Andersson är medgrundare på den digitala investeringstjänsten Lysa.

Lysas medgrundare Emilie Andersson, som är affärsjurist från början, säger att hon såg ett tydligt behov på marknaden efter en tjänst som Lysa.

”De flesta saknar antingen tid, kunskap eller intresse för att hantera sina investeringar på ett bra sätt. Man behöver hjälp både med att skräddarsy ett sparande och att kontinuerligt ombalansera portföljen. Lysa gör det enkelt för kunden att investera och eftersom vi bara tar emot ersättning från kunden har vi endast kundernas bästa för ögonen. Lysa är framtidens sparbolag”, säger Emilie Andersson, som vann pitchtävlingen i höstas på Breakits event Fintech Stockholm där chefer i finansbranschen fick rösta om vilken fondrobot de tyckte var bäst.

Lysa tar ut en avgift på 0,15-0,24 procent av de insatta pengarna. Kundens pengar investeras i indexfonder som i snitt kostar 0,15 procent. Det är väldigt lågt jämfört med de flesta svenska fonder – som ofta kostar runt 1,5 procent.

”Genom att demokratisera kapitalförvaltning och göra det tillgängligt för alla bidrar vi till ökad jämlikhet och transparens. Det är ganska enkelt egentligen, mindre pengar till banken innebär mer pengar till dig. Varje krona du sparar på lägre avgifter kommer med all säkerhet generera avkastning till dig i framtiden”, säger Emilie Andersson.

Få ett gratis investeringsförslag från Lysa, investeringstjänsten med marknadens lägsta avgift. Det tar bara 3 minuter.

Detta är en sponsrad artikel från Lysa. Sponsrade inlägg är en del av Breakits annonserbjudande. Inläggen skrivs inte av Breakits reportrar utan av vår kommersiella avdelning. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se.

Läs fler artiklar
LÄS MER