Sök

Kryptovalutan har dominerat för länge – nu slår katterna tillbaka

BitcoinKryptovalutaBlockchain

Katter har länge dominerat internet – nu får de se sig utkonkurrerade av kryptovalutor – men de ger inte upp utan kamp.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Blockkedjeteknik och kanske framförallt kryptovalutor håller på att ta över hela internet – men nu slår nätets förre härskare –katterna – tillbaka.

Länge kändes det som att internet bara bestod av katter. Trötta katter, galna katter och roliga katter. Men nu är det nåt annat som är hett, nämligen kryptovalutor och den mest kända – bitcoin har rusat mer än 1.000 procent sedan början av året. Bakom kryptovalutorna finns blockkedjetekniken och entusiasterna ser inga begränsningar i hur man kan använda tekniken

Häromagen berättade till exempel diamantjätten De Beers att de satsade på blockkedjeteknik för att spåra diamanter och på tisdagen gick Nordea ut med att de går med som medgrundare i en blockkedjebaserad plattform för handelsfinansiering

Efter bitcoin är ethereum den näst största kryptovalutan just nu.

Men nu har den stött på problem.

Crypto-kitties – ett spel som fungerar lite som pokemon-kort använder sig av ethereums blockkedja och kattspelet har blivit en enorm succé de senaste dagarna.  Totalt har nästan tio miljoner kronor spenderats i Crypto-kitties och under det senaste dagarna har spelet stått för över 10 procent av transaktionerna i kryptovalutan. 

Det har gjort att hela blockkedjan som ligger bakom ethereum har saktats ner och transaktionerna som görs i kryptovalutan går långsammare. 

"Trafiken på ethereums blockkedja har ökat kraftigt de senaste dagarna och det är mest på grund av Crypto-kitties" säger Nolan Bauerle på kryptovalutesajten Coindesk.

Om spelets popularitet fortsätter att accelerera kan det ställa till problem för kryptovalutan eftersom transaktionerna går långsammare och långsammare ju fler katter som befinner sig på blockkedjan.

Läs mer