Nordea går med i blockkedjebaserad plattform för handelsfinansiering

Nordea Blockchain
Nordea går med i blockkedjebaserad plattform för handelsfinansiering

Finwire / Breakit

Ska införas för kunderna i hela Norden.

Nordea går in som grundande partner i konsortiet we.trade som tillsammans med IBM utvecklar en plattform baserad på distribuerad databasteknik. Syftet är att göra både inhemsk och internationell handel enklare, säkrare och effektivare för företag.

Det beskrivs vara den första blockkedjebaserade plattformen av sitt slag för handelsfinansiering, skriver Nordea som menar att det är en milstolpe när det gäller praktisk tillämpning av blockkedjeteknik i finanssektorn.

"Med we.trade får små och medelstora företag en säkrare och snabbare process från order till betalning, eftersom det går fortare än vid traditionell dokumenthantering, och med den
spårbarhet som behövs. Den öppenhet som lösningen skapar i hela processen kommer att ge dessa företag förtroende att börja handla med nya företag i hemlandet och utomlands" säger Patrik Zekkar, chef för Trade & Working Capital Management Sales i Nordea

Sedan tidigare består konsortiet av Banco Santander, Deutsche Bank, HSBC, KBC, Natixis, Rabobank, Société Générale och UniCredit.

Nordea planerar att införa we.trade för sina kunder i hela Norden. Lanseringen av plattformen väntas ske under andra kvartalet 2018 och då det är en öppen plattform kan även andra banker ansluta sig.

Läs fler artiklar
LÄS MER