Sök

CareerBuilder vässar rekryteringen med underrättelsemetoder

Scandinavian Recruitment IntelligenceCareerBuilder

SRI:s vd Pierre Gudmundson och CareerBuilders vd Anders Selvehed.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

CareerBuilder ska vässa företags rekryteringsstrategier genom bakgrundskontroller som bygger på underrättelsemetoder.
”Behovet av grundliga bakgrundskontroller har aldrig varit större än nu", säger Anders Selvehed, vd på CareerBuilder Norden.

CareerBuilder har skapat en plattform som hjälper företag att rekrytera över nätet. I dag publiceras runt 14 000 lediga jobb i månaden och tjänsten är knuten till en rad verktyg som ska underlätta rekryteringar.

Nu har CareerBuilder inlett ett samarbete med företaget Scandinavian Recruitment Intelligence (SRI) som genomför bakgrundskontroller som bygger på underrättelsemetoder och utvärderar en persons lojalitet och sårbarhet.

Pierre Gudmundson, som grundade SRI under förra året, har själv en bakgrund inom Försvarsmakten. Företagets anställda kommer även de främst från Försvarsmakten och samtliga analytiker har en utbildning från Försvarshögskolan.

”Vi har en unik kompetens inom säkerhetsrådgivning, riskanalys och bakgrundskontroller eftersom att vi med underrättelsemetoder kan analysera den information som finns om en person”, säger Pierre Gudmundson.

Anders Selvehed, vd på CareerBuilder Norden, uppger att lösningen efterfrågas av kunderna och han ser samarbetet som ett sätt att växa med och rusta sig för förändringar i arbetsmarknaden.

”Behovet av grundliga bakgrundskontroller har aldrig varit större än nu i den ökade rörligheten på arbetsmarknaden, samtidigt som det oroliga omvärldsläget är en tydlig faktor”, säger Anders Selvehed.

Analyserna sker på ett antal olika kontrollnivåer som baserar sig på den aktuella kandidatens framtida roll i bolaget. Kontrollerna grundar sig på ett hundratals offentliga källor och kan bland annat röra kompetens,  bakgrund och juridiska- och ekonomiska händelser. Utöver det läser analytikerna även av beteenden i sociala medier.

SRI uppger att varje bakgrundskontroll sker med samtycke från den som kontrolleras.

Datan analyseras sedan i relation till den tilltänkta positionen för att ge arbetsgivaren ett beslutsunderlag. SRI kan genom sin analys även komma med förslag på aktuella intervjufrågor kopplade till datan.

Den minst omfattande tjänsten kostar i dagsläget närmare 6000 kronor per analyserad kandidat. Pierre Gudmundson uppger att intresset för bakgrundskontroller är stort och att marknaden växer med ungefär 10 procent per år just nu i Sverige.

"I Sverige, och framförallt i storstadsregionerna, är det en marknad som förväntas växa väldigt kraftigt fram till minst 2025", säger han. 

Läs mer