Sök

Vi testade Sveriges första digitala vårdcentral Kry

KryVård

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

På måndagen lanserades vårdtjänsten Kry som gör det möjligt att träffa doktorn via datorn. Jag tog av mig skjortan framför en laptop och lät läkaren Kenneth Ilvall undersöka en misstänkt leverfläck.

Artikeln publicerades i mars 2015.

Kry grundades 2014 av Fredrik Jung Abbou, som tidigare har startat lånesajten Lendo, samt vd:n Josefin Landgård och teknikchefen Joachim Hedenius.

Josefin Landgård möter mig i dörren till Krys kontor i centrala Stockholm. Hon berättar att Kry har byggt upp en buffert med läkare som skulle kunna hoppa in utifall att det blir kundanstormning.

"Det känns grymt kul att lansera. Var du än är i Sverige går det ju att boka - det ska bli extremt spännande att se hur många det blir nu första veckan", säger hon.

Från mediehåll verkar i varje fall intresset stort. SVT:s ABC-nyheter är på väg ut när jag kommer dit och under den dryga timma jag är på plats hinner både Ekot och TT ringa bolaget.

Jag går in i ett konferensrum för att boka en tid med läkaren Kenneth Ilvall som sitter i rummet intill. Efter att ha loggat in med personnummer och mobilt bank-id och bokat en tid får jag upp en vy där jag ombeds förbereda mig för besöket.

"Se till att du är ordentligt klädd som inför ett fysiskt läkarbesök", står det bland annat.

Jag ser ner på den vita skjortan och mina svarta jeans och bedömer att de duger.

Jag testar ljudet och webbkameran som funkar bra - men när jag ska testa uppkopplingen tar det stopp. "Ingen internetuppkoppling", står det på en varningsskylt - ganska begripligt med tanke på att rummet jag sitter i har tjocka sekelskiftesväggar. Jag byter uppkoppling till ett annat nätverk och lyckas få tjänsten att fungera.

"Hej! Hör du mig?", säger Kenneth i när han dyker upp på skärmen i sitt headset.

Jag både ser och hör honom. Vyn i webbläsaren är avskalad med bara bilden på Kenneth samt bilden på mig själv i mindre format nere i högra hörnet, ungefär som Skype-samtal.

Efter lite småprat berättar jag om mitt bekymmer: Jag har en stor och smått vildvuxen leverfläck i min vänstra armhåla som jag ska be Kenneth Ilvall ta en titt på.

För transparensen skull vill jag här bekänna en sak: Jag luras lite med doktorn. Leverfläcken i fråga har redan undersökts och bedömts som ofarlig av en hudläkare i Vällingby för ett par år sedan - men först efter att en allmänläkare sagt att den "nog var värd att kolla upp".

Jag reser mig upp och tar av mig skjortan. Med armen raklång och höjd i luften håller jag upp armhålan ungefär en decimeter från skärmen.

"Den där ser inte helt snäll ut. Den vore det nog bra om du lät någon kolla på den i ett dermatoskop", säger Kenneth Ilvall.

Han förklarar att alla leverfläckar som ligger i körtelrika miljöer, som armhålor, är lite mer i riskzonen generellt. Dessutom är min fläck stor och oregelbunden till formen.

Jag förklarar för honom att han har gjort ganska exakt samma bedömning som läkaren jag först träffade gjorde - men att hudläkaren som jag sedan fick en remiss till bedömde fläcken som ofarlig.

Som tur är verkar Kenneth inte bli sur över att jag lurade honom utan nöjer sig med min ursäkt om att jag är fullt frisk därför inte kom på någon annan åkomma att visa honom.

Efteråt får jag upp en skärm där jag kan sätta betyg på läkarbesöket. Jag sätter en femma av fem möjliga på Kenneth. Han gjorde ju trots allt samma bedömning som vid ett fysiskt besök, och skriver "tack!" i kommentarsfältet.

Fotnot: Ett läkarbesök via Kry kostar för närvarande cirka 300 kronor.

Läs mer