Konflikt i auktionssajten Lauritz – nu hotar storägare att sälja

Konflikt i auktionssajten Lauritz – nu hotar storägare att sälja

Josephine Salenstedt, Petra von Rohr och Henrik Blomquist.

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

"Situationen har förändrats och vi måste utvärdera vårt ägande."

Sent på fredagseftermiddagen släppte auktionssajten Lauritz bomben – efter bara fyra månader på posten tvingas vd:n Erik Norberg bort.

“Tyvärr har vi upplevt skillnader i ledarstil som inte varit möjliga att förena. Därför ligger det i Lauritz intresse att Erik Norberg lämnar företaget”, sade styrelseordförande och Lauritz majoritetsägare Bengt Sundström i en kommentar.

Men samtidigt meddelades att tre av Lauritz styrelseledamöter hoppar av – Petra von Rohr, Henrik Blomquist och Josephine Salenstedt.

Nu framkommer att de tre slutar i styrelsen i protest mot huvudägaren och styrelseordföranden Bengt Sundströms beslut att peta Erik Norberg från vd-posten.

“Vi ville att han skulle fortsätta. Det är styrelsens viktigaste uppgift att tillsätta vd och när vi inte kunde stödja det beslutet så fanns bara alternativet att avgå”, säger Petra von Rohr när Breakit når henne på måndagsmorgonen.

Henrik Blomquist, vd i investmentbolaget Bure som är näst största ägare i Lauritz med drygt 10 procent av aktierna, bekräftar att det var oenighet kring vd-frågan som fick honom att hoppa av styrelsen.

“Vi var oense på den punkten och om man inte är överens där är det svårt att fortsätta”, säger han.

Samtidigt flaggar Henrik Blomquist nu för att Bure kan komma att sälja sina aktier i Lauritz:

“Det är klart vi måste tänka om nu. Situationen har förändrats och vi måste utvärdera vårt ägande i Lauritz. Men vi har inte tagit något beslut om vårt fortsatta ägande i bolaget”, säger han till Breakit.

Josephine Salenstedt representerade riskkapitalbolaget Rite i styrelsen i Lauritz. Rite äger 5 procent i auktionssajten men även Rite kan komma att sälja sina aktier efter konflikten i styrelsen.
"Vi har inte hunnit diskutera vårt innehav i Lauritz efter det som hänt men vi utvärderar löpande våra investeringar. Vi hade olika syn på hur bolaget skulle styras – vem som är vd är en av de viktigaste komponenterna i det", säger hon.

Breakit var på måndagsmorgonen i kontakt med Erik Norberg men han vill inte ge några kommentarer i nuläget.

Läs fler artiklar
LÄS MER