Fundedbyme fick just in en stor säck pengar till ny drömvärdering

Fundedbyeme Crowdfunding
Fundedbyme fick just in en stor säck pengar till ny drömvärdering

Daniel Daboczy är en av grundarna till Fundedbyme. Foto: Jonas De Lange.

Erik Wisterberg

Reporter

Crowdfundingbolaget Fundedbyme skördar nya framgångar hos investerarna. Nu är det dags att leverera.

Hur mycket är ett bolag som väntas omsätta 4,2 miljoner kronor – med en förlust på nära det dubbla – värt? I fallet Fundedbyme fick vi precis svaret: En kvarts miljard kronor. 

Nyligen gick crowdfundingbolaget ut med en nyemission, och under helgen nådde man sitt mål. 867 investerare kliver nu in med sammanlagt 20 miljoner kronor i Fundedbyme, som raggat investerare med hjälp av annonser i Stockholms tunnelbana.

”Tack för det fantastistka intresset. Väntelista har skapats för de som inte hann i tid!”, skriver vd:n Daniel Daboczy på sin Facebooksida.

För de pengarna får de nya delägarna drygt 8 procent av bolaget, vilket innebär att investeringarna sker till en värdering på 250 miljoner kronor.

I Stockholms finans- och startupkretsar har den aggressiva värderingen fått en och annan att höja på ögonbrynen. Breakits Stefan Lundell skrev nyligen i en analys att den enda chansen att räkna hem en investering i Fundedbyme är om en jätte som Nasdaq skulle kliva in och köpa upp bolaget.

”En aktieinvesterare med hyggligt låg riskprofil gör nog ändå bäst i att hålla sig borta från Fundedbyme”, skrev Stefan Lundell.

Men som bekant är ett bolag värt vad marknaden är värd att betala vid varje givet tillfälle. I Fundedbymes fall har värderingen även tidigare varit offensiv.

# Våren 2016 värderades bolaget till 174 miljoner kronor

# Ett år tidigare, i maj 2015, var motsvarande siffra 76 miljoner kronor.

Fundedbyme siktar nu mot en börsnotering under nästa år. Visionen för bolaget är grandios.

”Jag vill förändra finansbranschen i grunden. Vi ska ta makten från investerarna, riskkapitalbolagen och bankerna. Det finns en jättestor välbeställd medelklass i Sverige med potential att bli investerare i tillväxtbolag. Slutmålet är att alla svenskar ska ha en relation till crowdfunding. De behöver inte gilla det, men det ska vara en möjlighet för alla som vill och kan”, sade Daniel Daboczy nyligen i Breakits helgintervju.

Där kommenterade han också prislappen för de investerare som nu hoppar på.

”Det är klart att det är en hög värdering och att vi har mycket att leva upp till nu”, sade Daniel Daboczy.

Läs fler artiklar
LÄS MER