Skönhetssajten Lyko till börsen – "Känns oerhört inspirerande"

Skönhetssajten Lyko till börsen – "Känns oerhört inspirerande"

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Grundarfamiljen kvar som storägare.

I september kunde Breakit avslöja planerna på att börsnotera Lyko innan årets slut. Då ville ingen från bolaget ge några kommentarer men nu bekräftar både ledningen och grundarna Breakits uppgifter.

I ett pressmeddelande på torsdagskvällen uppges att bolaget ska listas på First North med första handelsdag 12 december. I samband med noteringen görs en nyemission på 223 miljoner kronor där Swedbank Robur och Länsförsäkringar garanterat att köpa aktier för tillsammans 90 miljoner kronor.

Pengarna som kommer in från nyemissionen ska användas till att betala av det lån som bolaget sedan tidigare har till den största externa ägaren, riskkapitalbolaget Fidelio Capital. Bakom Fidelio Capital döljer sig en av Sveriges rikaste personer, Katarina Martinson, arvtagare till Fredrik Lundbergs imperium.

Lyko har nischat sig på skönhetsprodukter och är idag en av Sveriges största e-handlare alla kategorier. Förra året ökade omsättningen med nästan 30 procent till 658 miljoner kronor. Rörelseresultatet före skatt och avskrivningar mer än dubblades till 52 miljoner kronor.

Vid noteringen kommer hela Lyko värderas till 766 miljoner kronor. 

"Lyko adresserar en stor marknad med strukturell tillväxt och att genom en notering nu ta nästa steg i Bolagets utveckling känns oerhört inspirerande”, säger Lykos vd Joanna Hummel i en kommentar.

Grundaren Rickard Lyko som idag är chef för den digitala delen av bolaget säger i en kommentar på torsdagskvällen: 

"Sedan grundandet av Lyko har Bolaget utvecklats snabbt och har en historik av hög och lönsam försäljningstillväxt. Lykos erbjudande består idag av marknadens bredaste sortiment online kombinerat med integrerade butiker och salonger. Det är med stor tillfredställelse vi välkomnar nya såväl som gamla aktieägare att ta del av bolagets fortsatta utveckling, nu som noterat företag”

Läs fler artiklar
LÄS MER