Ilya Pharma ska läka dina sår – får in 30 miljoner

Ilya Pharma ska läka dina sår – får in 30 miljoner

Foto: Istockphoto.

Sara Lindmark

Reporter

Ilya Pharma har utvecklat en teknik som ska få sår att läka snabbare. Nu tilldelas bolaget 30 miljoner kronor från EU-kommissionen.

Det är för fem år sedan som forskaren Evelina Vågesjö och fysiologi-professorn Mia Phillipson upptäckte metoden som de hoppas ska förbättra vården. Förra året grundade de Ilya Pharma tillsammans med mikrobiologen Stefan Roos.

Det företaget gjort är att genetiskt bygga om mjölksyrabakterier, sådana som finns i yoghurt, så att de producerar en kroppsegen substans som snabbar på läkningen i huden.

Nu har bolaget säkrat  med hjälp av ett saftigt bidrag från EU-kommissionen, på 30 miljoner kronor. 

"Det här är fantastiska nyheter! Det är mycket pengar, och viktiga pengar. Vi är många som är glada här. Detta är ett av de bästa tecknen på att vi gör helt rätt saker och har samlat ett
team med precis rätt expertis kring vår nya teknologi, säger Evelina Vågesjö, medgrundare och vd för Ilya Pharma, i ett pressmeddelande.

Innovationsprojekten som väljs ut av EU-kommissionen ska ha potential att förändra konkurrensförhållandena på en marknad, och vara ”potentially disruptive”, alltså ha potential att kunna förändra en marknad i grunden. Anslag ges till SME-företag, det vill säga bolag med färre än 250 anställda, med stark tillväxtpotential och
med ambition att blir världsledande inom sitt område.

Stora och kroniska sår är ett olöst problem för hela sjukvården, och som slukar resurser och kräver stora vårdinsatser. Med Ilya Pharmas nya teknologi är förhoppningen att snabba på läkeprocessen med 80 procent och använda antibiotiska i mindre utsträckning. 

"Nu verifieras säkerhet och effekt i stordjur. Parallellt kör vi industriell produktion och sen startar den första kliniska studien som är en viktig milstolpe i kommersialiseringen. Det är mycket vi ska hinna under projekttiden på 18 månader. Så nu är det bara att växla upp
tempot och leverera, som vi är vana vid", säger Evelina Vågesjö.

Läs fler artiklar
LÄS MER