Charlotta Tönsgård: “Relationer som brister eller skaver tar mest på krafterna”

17 frågorTechledaren svararHow to ledarskap

Charlotta Tönsgård, vd för Engaging Care. Foto: Sara Lindmark.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Charlotta Tönsgård är tillbaka med en ny startup inom e-hälsa. Här berättar hon om utmaningar, vad som gör henne stressad och sin lite speciella relation till huvudbonader.

1. Vad jobbar du med?

Jag är vd och medgrundare för Engaging Care. Vi utvecklar en plattform där patienter och vårdgivare kan mötas för att så effektivt som möjligt uppnå bra hälsa och livskvalitet – tekniken erbjuder alltifrån kunskap till kommunikation och support.

2. Beskriv dig själv som ledare med fem ord.

“Resolut, optimistisk, orädd, vetgirig och transparent”.

3. Vad har varit din största utmaning hittills?

“Det är nog fortfarande min första roll som säljare för TAT i Asien. Jag var ung, oerfaren och relativt ensam i vardagen och hade ännu inte de nätverk och verktyg som jag har idag. Det gällde att snabbt förstå en komplex spelplan. Samtidigt var det långa säljcykler, så jag behövde hitta sätt att motivera och driva mig själv framåt för att inte ‘brinna ut’”.

4. Vilka företagsledare inspireras du INTE av?

“Ledare som låter sina egna begränsningar definiera vad andra får utrymme att göra”.

5. Vad är den viktigaste lärdomen du önskat att du vetat innan du drog igång Engaging Care?

“Mitt engagemang i Engaging Care är rätt nytt, men jag har fått lära mig koka bra kaffe med mycket enkla medel. Var ett par hårda dagar innan vi fick ordning på det”.

6. Vad är det sämsta rådet du har fått som entreprenör/ledare?

“Att ‘vänja mig vid att det blåser på toppen’. Jag väljer att inte acceptera de gamla föreställningarna”.

7. Nämn en lyckad förändring som du genomfört och varför funkade det?

“En gång införde jag att vi hade en "dumstrut" i form av en gosedjurs-flamingohatt som man kunde dela ut som tillfälligt straff till någon som gjort något klantigt. Det blev ett enkelt och roligt sätt att avdramatisera att vi alla gör saker som inte riktigt blir som tänkt ibland”.

8. … och en mindre lyckad?

“På samma arbetsplats hade jag också ett par gröna kaninöron från Liseberg som jag hade på mig då jag arbetade koncentrerat med något och inte ville bli störd. Fungerade jättebra, förutom att jag vid ett tillfälle glömde att ta av mig dom när jag skulle iväg på ett lunchmöte. Hm, det verkar vara något med mig och udda huvudbonader”.

9. Ett scenario: Ni har lanserat i ett nytt land för tre år sedan men affären har fortfarande inte lyft. I sittande möte ger styrelsen dig tre val: Lägg ner, sparka landschefen eller avgå själv. Vad svarar du?

“Teknik som begränsas av landsgränser känns förlegat”.

10. Vad är det svåraste beslutet du behövt fatta i din entreprenörsresa/karriär?

“Beslutet är självklart, men visst kan det suga lite i magen när jag tänker på att både jag och min make påbörjar parallella startup-resor nu. 99 procent positivt, men EN stabil inkomst hade inte skadat!”

11. Vilka situationer gör dig som mest stressad? Och hur reagerar du då?

“Jag är ärligt talat svårstressad om det bara är mycket att göra eller bråttom. Det som tar mest på krafterna är när relationer brister eller skaver och det inte finns tydliga vägar framåt. När jag blir riktigt frustrerad så är nog första reaktionen att ta in mer än jag ger ut. Jag blir tyst och eftertänksam. Ibland släpper jag på trycket hos någon, ofta orelaterad, som känner mig väl. Därefter brukar jag kunna ta några djupa andetag och börja bena i vad som är fakta och möjligheter igen.”

12. Scenario: 2017 blir första året du får möjlighet att plocka ut en miljonvinst till dig själv. Vad blir det första du köper?

“En mindre del hade nog gått till en resa med den större familjen, resten blir en grundplåt till mina första egna investeringar i lovande entreprenörer. Men det blir nog snarare 2027 än 2017, hehe”.

13. Ni har precis satt ett stort rekord, hur firar ni?

“Fira kan man inte göra för ofta. Bubbel, kakor, medaljer, klapp på ryggen och stående ovationer. Alla sätt är bra, gärna i kombination”.

14. Vad oroar du dig mest för i jobbet?

“Jag oroar mig så lite jag kan. Just nu ligger fokus på att ge Engaging Care rätt förutsättningar att växa i form av grymma ägare som vill förändra världen tillsammans med oss”.

15. Vad är den största utmaningen framåt för er?

“Att aldrig tappa sense of urgency och hela tiden prioritera så rätt som möjligt. Tusen möjligheter, men bandbredd att hantera mycket mindre än så. Och man ska inte lura sig – utmaningen är där oavsett hur man växer. Det handlar framförallt om att skaffa sig processer att snabbt testa, lära och korrigera”.

16. Vad gör du om tio år?

“Försöker redan att ge tillbaka till andra omkring mig på olika sätt. Det har jag förhoppningsvis ännu mer tid till om 10 år. Men i grunden så hoppas och tror jag att jag fortfarande arbetar med Engaging Care. Vi ska ha en stark utveckling med många stordåd längs vägen, men förändringen jag vill uppnå kommer att ta tid”.

17. Vem skulle du vilja se i en sån här intervju – och varför?

“Leslie Alfredsson på My Esteeme. Hon har tagit sig an den komplexa, men viktiga, frågan om god självkänsla hos våra små. Leslie driver bolaget med energi och glädje, men framför så verkar hon våga följa sin egen röst”.  

Läs mer