Köpte Sveriges hetaste bitcoingruva KNC Miner – hur går det nu?

KNC Miner

Arkivbild från när KNC Miner styrde datorhallarna i Boden. Foto: Elin Lindkvist/TT

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Är bitcoinrusningen jackpot för Gogreenhosting?

KNC Miner var under flera år ett av Sveriges allra hetaste startups. Bolaget slängde sig relativt tidigt på bitcoinvågen och byggde egna datacenter för att gräva fram ny digital valuta.

Men 2015, efter över 200 miljoner kronor i riskkapital och över en halv miljard i årsomsättning som mest, klappade bolaget ihop.

Konkursen var ett faktum och kvar stod ett datacenter i Boden och skulder på 127 miljoner kronor.

Datacentret i Boden köptes efter konkursen upp av bolaget Gogreenhosting, som fortfarande driver verksamheten.

De senaste veckorna har priset på bitcoin fullkomligen skenat och i tisdags gick priset för en bitcoin för första gången över 10.000 dollar – motsvarande 84.000 kronor med dagens växelkurs.

Den rusande kursen måste väl vara jackpot för Gogreenhost – eller?

När Breakit ringer upp bolagets vd och grundare Sten Oscarsson tonar han ned det hela.

“Det är bara en av flera tjänster vi har. Vi påverkas i viss mån, men inte i den omfattning som kursen varierar”, säger han.

Han uppskattar att brytning av digitala valutor – vilket bland annat inkluderar bitcoin – indirekt står för ungefär 50 procent av bolagets omsättning. Det indirekta är för att bolaget egentligen inte själva bryter några digitala mynt. Bolagets hyr bara ut sin serverkapacitet till andra internationella aktörer. Kärnan i affären är egentligen att använda värmen från sina datacenter för att värma upp hus och lägenheter med fjärrvärme.

I en tidigare intervju med Breakit har Sten Oscarsson sagt att bolaget återvinner närmare 100 procent av all energi som förbrukas i serverhallarna.

Hur mycket bolaget kommer omsätta i år och hur mycket bitcoinkursen har påverkat vill inte Sten Oscarsson spekulera närmare i.

“Vi har inte fått klart något bokslut än. Fråga mig igen i februari så vet jag”, säger han.

Läs mer