Sök

Jag försökte handla med bitcoin på Kuba – det var ingen bra idé

Bitcoin

Viggo Cavling

Viggo Cavling

Krönikör

I min serie "Mitt liv som digital konsument" är vi idag framme vid Kuba.

På Kuba finns inte trådlöst internet i telefonen, som vi har lärt oss att leva med i resten av världen. När man inte kan kolla mobilen 150 gånger om dagen frigörs det en massa nya tankar. En kan läsa böcker, lyssna på musik och prata med andra människor utan att bli avbruten av ping och push.

Precis som på 90-talet i Sverige finns det internet på några ställen här, men hastigheten är ungefär som ett gammalt sprakande modem. Kubanerna samlas ofta i parker och kopplar upp sig via tjuvkopplade wifi-system. Vi testade detta, men utan att nå Gud, jag menar förstås internet.

Internet på Kuba påminner faktiskt lite om Gud i det Gamla testamentet: nyckfull, ofta arg och ännu oftare frånvarande när hen är som mest behövd.

Några gånger lyckades jag kolla mina mejl och när det var avklarat ville jag förstås, som nybliven bitcoin-knarkare, spana in mitt konto på Coinbase. Det gick inte alls. Donald Trump har nämligen skruvat åt tumskruvarna på ön, som föredrar socialism framför kapitalism. Att logga in på Coinbase från Kuba är förbjudet, på samma sätt som det är förbjudet för amerikaner att resa från USA till Kuba och att handla med Kuba. Blockaden som bitvis lyftes bort under Barack Obamas tid som president är tillbaka med full kraft. Det är alltså inte bråttom att besöka Kuba eftersom ingenting kommer att förändras de närmaste fyra åren.

Kubanerna har som jag ser det ett stort behov av bitcoin och min tanke var att försöka betala taxi, hotell och krogbesök med denna valuta. Men det var som ni förstår omöjligt. Jag testade förstås att starta Coinbase ett antal gånger, men det gick inte att lura systemet.

Istället blev jag lurad.

När jag kom tillbaka till Europa fick jag nämligen besked av Coinbase att mitt konto har blivit spärrat eftersom jag brutit mot amerikansk lag. Det är förstås kul att bitcoin-kursen och de andra kryptovalutorna jag spekulerat i gått upp med 30 procent senaste veckan, men det är oroväckande att jag inte får något svar på Coinbase om eller när jag kommer att få öppna mitt konto igen. I värsta fall dröjer det ända tills Donald Trump avgår som president och blockaden hävs…

Om ni undrar hur mycket pengar som är låsta på Coinbase kan jag avslöja att det var 20.000 kronor från början.

Fler digitala spaningar från Kuba. Netflix kan du förstås glömma här, men kubanerna har trots det tillgång till exakt samma tv-universum som vi. Någon eller några laddar nämligen ner allt som finns på nätet och sedan sprids detta över ön med hjälp av små hårddiskar och USB-stickor. Ett “abonnemang” på “The Weekly Package”, som det kallas, lär kosta en knapp hundralapp i månaden. För den summan får du det senaste på  E!, HBO, Netflix, och så vidare. Kubanerna är lika beroende av Homeland, The Crown och Kardashians som vi är. 

Ska du resa till Kuba är det Airbnb som gäller. Många kubaner hyr idag ut delar av sina vackra, men ack så nedgångna, hem via den amerikanska tjänsten. Och det är lika billigt och trygga som i resten av världen. Ofta landar intäkterna på utländska släktingars konton, som sedan smugglas in i landet.

Igen: Tänk om detta kunde göras med bitcoin istället.

Då skulle Raul Castro försvinna lika snabbt som det går att säga: “Cuba First!"

Läs mer