Svårt att stänga av jobbet i slutet av dagen? Här är 5 tips för dig

Breakit -  Svårt att stänga av jobbet i slutet av dagen? Här är 5 tips för dig

Foto: Istockphoto.

Sara Lindmark

Reporter

Det är lätt att man tar med sig jobbet hem till middagsbordet. Om du är en sådan person så bör du testa de här knepen innan du stänger dörren till kontoret.

Många Breakit-läsare vet hur svårt, för att inte säga omöjligt, det är att ge sig själv ledigt på kvällarna. I en artikel på ansedda Business Harvard Review skriver affärscoachen Deborah Bright att hennes bästa tips är att använda sig av fem rutiner i slutet av varje dag.

Nyligen testade hon och kollegorna metoden på 26 chefer. Efteråt sade sig 68 procent vara bra på att sätta en tydlig gräns mellan jobb och privatliv, jämfört med 40 procent innan.

Här är tipsen du själv kan testa innan du går från jobbet:

1. Genomför en liten uppgift

Att ringa ett kort samtal eller svara på ett mejl kan ge dig en positiv avrundning på dagen. Att lyckas uppbåda den där extra energin, och dessutom ha en mindre sak att göra följande morgon, är en härlig känsla.

2. Rensa upp ditt skrivbord

Fräsch arbetsyta – fräscht sinne. I alla fall om man ska tro en studie som Business Harvard Review hänvisar till. Och visst låter det logiskt. Att lämna efter sig ett rörigt skrivbord eller en rörig arbetsstation gör att onödig frustration och stress följer med en hem - och i värsta fall tillbaka till jobbet nästa morgon.  

3. Upprätta ritualer

Välj ut en speciell handling som får känneteckna slutet på arbetsdagen. Enligt Deborah Bright kan det vara något så enkelt som att fälla ned skärmen på datorn, låsa dörren till kontoret eller ringa ett samtal hem. Efter ett tag kan det här fungera som vilken stämpelklocka som helst, och hjälpa dig att ställa om ditt mentala fokus.

4. Skriv en att göra-lista

Gör en lista med alla uppgifter som behöver utföras, helst i prioriteringsordning. Att ha en osorterad och geggig lista kan däremot bara bli jobbigt, vilket den svenska effektivitetsexperten Petra Brask, har pratat om här.

5. Sluta prata jobb på kvällen

Få bort fokus från dig själv genom att ställa ingående frågor om familjemedlemmars eller vänners dag. Nöj dig inte med “Hur var din dag?” utan fråga till exempel vilka bra eller spännande saker som har hänt i andras liv. Motstå långa utläggningar om din egen arbetsdag.

Läs fler artiklar
LÄS MER