Sök

Bitcoinfesten fortsatte under natten – marknadsvärdet når 300 miljarder

Bitcoin

Bitcoin närmar sig 10.000 dollar. Foto: AP Photo/Rick Bowmer.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Bitcoin och etherum ökar snabbt i värde. Sammantaget når kryptovalutorna nu en historisk milstolpe.


På söndagskvällen noterades ytterligare ett rekord för bitcoin. Priset var då 9.318 dollar, en uppgång med över 6 procent på ett dygn.

En delförklaring till att kryptovalutan går upp, efter en tids turbulens, kan vara att världens största derivat-börs, CME i Chicago, under andra halvan i december ska påbörja terminshandel i bitcoin. Det ses som en kvalitetsstämpel.

Under natten har köpfesten i bitcoin fortsatt. Priset ligger i skrivande stund på 9.642 dollar. Det innebär att värdet har gått upp med 40 procent på två veckor. 

"Helgens uppgång i bitcoin är bara fortsättningen på en längre tids 'bull run' för kryptovalutan, med stöd av en tsunami av spekulativ handel på japanska handelsplattformar och inträdet av institutionella investerare över hela världen. Det är mer sannolikt att den psykologiska stratosfären av 10.000 dollar kommer att trycka in fler institutionella investerare i mixen", säger Thomas Glucksmann på Gatecoin till Bloomberg News enligt Direkt. 

Även Etherum – världens näst största krytpovaluta – stiger och ligger nu på rekordnivån 489 dollar. Det innebär en ökning med 25 procent på en vecka.

Coindesk rapporterar nu att det sammanlagda marknadsvärdet på samtliga kryptovalutor för första gången nått över 300 miljarder dollar, motsvarande närmare 2.500 miljarder kronor. Bitcoin står för drygt halva värdet.

Som jämförelse har Visa, ett av världens största betalbolag, ett marknadsvärde på 231 miljarder dollar.

Det finns dock en mörk baksida av valutan som gjort många förmögna det senaste året. Breakits Stefan Lundell ger här förklaringen till varför du gör världen en stor otjänst om du hoppar på bitcoin-tåget. 

Läs mer