Får en miljard till jul – glada nyheter från batterikungen

Får en miljard till jul – glada nyheter från batterikungen

Peter Carlsson, vd och grundare Northvolt. Foto: TT

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Northvolts Peter Carlsson flaggar för att nyemissionen snart är i hamn.

Enligt Breakits källor är Northvolt nu bara veckor från att kunna stänga en nyemission på i storleksordningen en miljard kronor. Pengarna ska användas till att bygga en så kallad pilotlina i Västerås. Det långsiktiga målet är att under 2023 ha en fullskalig produktion igång där basen för fabriken ligger i Skellefteå. Budgeten för hela bygget batterifabrikerna ligger på hissnande 40 miljarder kronor.

På fredagskvällen indikerar också Northvolts vd och grundare Peter Carlsson att pengarna till bygget av enheten i Västerås snart är i hamn. I en intervju med Dagens industri säger han:

”Det första steget ska vi förhoppningsvis kunna slutföra i år. Det representerar ungefär 1 miljard kronor. Här hoppas vi att under december månad kunna presentera lite kul och spännande nyheter”.

I nästa steg ska Northvolt försöka locka till sig ytterligare 10 miljarder i kapital för att kunna påbörja bygget av en fabrik i Skellefteå.

Europeiska investeringsbanken, EIB, har fått in en ansökan från Northvolt som rör ett lån för pilotlinan i Västerås, uppger SVT Västerbotten. EIB har fattat beslut om att gå vidare med låneansökan:

”Det brukar i sig vara en bra indikation att man väljer att gå vidare i processen”, säger Alexander Schenk som är chef för investeringsbankens svenska kontor i Stockholm till SVT.

Läs fler artiklar
LÄS MER