Ger anställda chip i armen – är det här Sveriges mest dystopiska bolag?

Biohacking Chipimplantat
Ger anställda chip i armen – är det här Sveriges mest dystopiska bolag?

Jowan Österlund gör sig redo för att sätta in nästa chip i en ny anställd. Foto: press.

Jonas de Lange

Reporter

Resebyrån låter sin anställda sätta in chip i handen för att slippa plastkort. Bra idé, eller ett första steg mot en totalitär företagsvärld.

Personligen har jag aldrig fattat grejen. Varför skulle man vilja ha ett chip i handen. Blippa in sig genom dörrar som om man vore en Snickers i kassan på Ica. 

Men andra verkar tycka att det är råcoolt. På resebyrån Tuis Sverigekontor erbjuds alla anställda gratis chipimplantat – och det har blivit riktigt populärt. Hittills har 53 av 400 anställda valt att sätta in ett chip och flera står i kö.

“Tekniken spelar en viktig roll i leveransen av vår kundupplevelse, och i leveransen av själva produkten, resan. Eftersom vi strävar efter att hela tiden förbättra kundupplevelsen så är det viktigt för oss att prova ny teknik för att experimentera och lära oss vad som fungera och hur vi kan använda det i framtiden”, säger Björn Kvamme, IT-chef Tui Nordic.

På kontoret ska chippen kunna användas för att legitimera sig på skrivarna. Nästa steg är att ordna så man kan ta sig genom grindarna till kontoret. På sikt kan man potentiellt byta ut alla möjliga läsare så att man kan legitimera sig med handbaken.

Chipen tas fram och sätts in av företaget Biohax.

“Det här är bara början på en helt ny typ av digital revolution. Snart kommer du varken behöva nycklar, plånbok eller id-kort. Min telefon ringer konstant, folk från hela världen vill testa det här”, säger Jowan Österlund, grundare av Biohax.

Läs fler artiklar
LÄS MER