Klarnagrundaren väljs in i Swedish Startup Hall of Fame

KlarnaSUP46Swedish Startup Hall of Fame

Sebastian Sietmiatkowsky. Foto: Sara Lindmark.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Sebastian Siemiatkowski blev den femte personen att sälla sig till Hall of Fame-väggen hos startuphubben SUP46.

Stockholms startupcommunity samlades på torsdagskvällen på SUP46 under galaliknande former. Priser och utmärkelser delades ut till startups och investerare, och det mest ärofyllda gick till Klarnas grundare och vd, Sebastian Siemiatkowski.

Som femte person någonsin blev han invald i Swedish Startup Hall of Fame. Tidigare år har Daniel Ek, grundare av Spotify, Niklas Zennström, grundare av Skype och Atomico, stjärnängeln Jane Walerud och Sebastian Knutsson, grundare av King och Sweet Capital, blivit invalda.

En strålande glad Sebastian Siemiatkowski klev upp på scenen, höjde prisstatyetten till skyarna och liknade händelsen med när Barack Obama fick Nobelpriset.

"Ja, jag sa det för att han fick det precis när han blivit president och innan han hunnit uträtta något. Och jag känner fortfarande att Klarna bara är i början på något stort", säger han efteråt till Breakit och fortsätter:

"Det är jättekul och väldigt smickrande. Givetvis känner jag att jag delar det med Viktor och Niklas". (Jacobsson och Adalberth, Klarnas medgrundare, reds anm).

Juryn motiverade beslutet med följande resonemang:

“Genom en unik kombination av vision och framgångshunger har den här personen på ett målinriktat sätt byggt upp ett framgångsrikt företag från grunden. En sann förebild och en startuphjälte som inspirerar nästa generations entreprenörer, oavsett om de idag är studenter eller anställda. Med företagets fortlöpande utveckling, framgång och senaste lanseringen i USA är den här personen ett bra bevis på att man som startup i Stockholm kan växa, skala och bli en global utmanare. Därför har vi äran att välja in Sebastian Siemiatkowski, medgrundare av Klarna, till Swedish Startup Hall of Fame.”

Under kvällen korades även fyra ytterligare vinnare:

Startup Team of the Year: Adfenix.

Startup Launch of the Year: Fast Travel Games.

Startup Expansion of the Year: KRY.

Pay-it-Forward Investor of the Year: Erik Byrenius.

Läs mer