Ulrika Viklund: "Jag har fått lära mig den hårda vägen"

PlejmoMagine17 frågor

Ulrika Viklund. Foto: Karl-Petter Åkesson

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Hon gav sig fanken på att rädda tv-tjänsten Plejmo och är idag vice-vd för Magine.
Nu berättar Ulrika Viklund om sin stress över lyxproblem, sina svåra beslut och varför hon är tacksam över att ha lärt sig den hårda vägen.

1. Vad jobbar du med? 

"Jag är vice-vd på Magine där jag driver den enhet som jobbar med konsumenttjänster inom streamad tv och video, till exempel Plejmo och MagineTV. Jag har dessutom varit med och grundat tech och startuphubben House Be i Åre". 

2. Beskriv dig själv som ledare med fem ord.

"Passionerad, transparent, inkluderande, visionär och modig".  

 3. Vad har varit din största utmaning hittills?

"När Plejmo, som tidigare hetter Film2home, gick i konkurs och jag var vd för bolaget. Det var så galet frustrerande för den månaden hade vi vridit om och nått all time high. Vi behövde bara mer tid. Jag och några personer i teamet gav oss fanken på att rädda Plejmo. Efter massa möten lyckades vi hitta en perfekt ny ägare i Magine.

4. Vilka företagsledare inspireras du INTE av?

"Jag ogillar starkt 'diktator-stilen'. Ledare som anser sig vara störst, bäst och vackrast och som gärna skapar planer på egen kammare och hanterar anställda som marionettdockor. Jag inspireras inte av ledare som sätter sig på höga hästar, som inte vill beblanda sig med fotfolket, som måste ha sitt eget revir i sitt 'corner-office' och som inte förstår att teamet är det absolut starkaste och viktigaste kapitalet ett bolag kan ha".

5. Vad är den viktigaste lärdomen du önskat att visste innan du började på Plejmo/Magine?

"Jag var ganska naiv och för optimistisk när jag klev på min första vd-position på Plejmo. Jag önskar att jag hade haft mer erfarenhet av styrelsearbete och finansiering av bolag, om hur ägarstrukturen kan påverka hur ett bolag styrs. Jag har verkligen fått lära mig den hårda vägen vilket jag på ett sätt är tacksam för nu".

6. Vad är det sämsta rådet du har fått som entreprenör/ledare?


"'Håll det för dig själv', det vill säga att hålla viktiga nyckelpersoner utanför. Som när styrelsen eller grupp-vd försöker att sköta vissa detaljfrågor som rör den operativa verksamheten utanför den operativa ledningsgruppen. Jag tycker alltid att det är bättre om man är några fler som försöker ordna upp svåra problem och det skapar också mer motivation".

7. Nämn en lyckad förändring som du genomfört och varför funkade det?
 

"När jag var på Web Guide Partner så hade jag byggt upp ett team i Indien med 30 personer som jobbade med sökoptimering, men det var svårt att driva på distans. Jag var bra vän med teamet och det var ett svårt beslut att föreslå att vi skulle stänga ned kontoret, det skar i hjärtat. 

Vi byggde upp ett nytt team i Tallinn så att vi kunde flyga ned coacher och experter. Det teamet blev väldigt framgångsrikt".

8. … och en mindre lyckad?
 

"Det var ganska nyss när jag försökte att vrida om våra veckomöten så att det skulle fungera mycket bättre för alla som sitter på distans, vi har ibland 5-10 personer som ringer in. Jag hade läst att det blir mer demokratiskt om alla är på samma nivå och lät alla ringa in med sin egen skärm till mötet. Efter några möten med ständigt teknikkaos gav vi upp".  

9. Ett scenario: Ni har lanserat i ett nytt land för tre år sedan men affären har fortfarande inte lyft. I sittande möte ger styrelsen dig tre val: Lägg ner, sparka landschefen eller avgå själv. Vad svarar du?


"Jag tog ett sådant besut i år om att stänga ner Magines tv-tjänst som inte lyfte och blödde pengar. Affärsmodellen gick inte ihop då flera av de stora kanalerna vi behövde inte ville vara med. Det var ett tufft beslut då det fanns så mycket historik och själ i bolaget kring just den tv-tjänsten.

Men i ett annat scenario så skulle jag givetvis först verkligen reda ut vad problemet låg i. Om jag skulle inse att det är jag, som ledare, som gjort helt fel hela tiden skulle jag lämna den informationen till styrelsen och be dem att ta ett beslut om huruvida jag ska vara kvar eller inte".

10. Vad är det svåraste beslutet du behövt fatta i din entreprenörsresa/karriär?

"Det finns flera situationer. För ett tag sedan bestämde jag och min man oss för att byta bas, det vill säga att bo i Åre, då han främst jobbar där uppe. Jag pendlar till Stockholm tre dagar i veckan för jobb.   

Det var inget svårt beslut att vilja bo i Åre, men det är tufft att behöva vara ifrån varandra på vardagarna och ständigt pendla".

11. Vilka situationer gör dig som mest stressad? Och hur reagerar du då?
 

"Jag är ganska lugn och trygg i mitt ledarskap, och det är sällan jag stressar upp mig snabbt. Däremot så handlar det oftast om små löjliga saker som stressar mig, mer lyxproblem. Som att boka resa inför semester. När man vet att man har så begränsat med tid så vill man maximera fritiden och då vill man ha det så bra det bara går.

Övrigt så kan såklart en långvarig negativ trend och ständiga nedskärningar skapa en negativ stress under lång tid. Då brukar jag reagera med att inte sova så bra, att få lite ont i kroppen och att tappa lite av min vanliga glädje. Det är tufft".

12. Scenario: 2017 blir första året du får möjlighet att plocka ut en miljonvinst till dig själv. Vad blir det första du köper?

"Svårt. Det första är nog en resa till ett puderparadis med några dagars helikopterlyft till mig och min man. Det andra är presenter till föräldrarna och syskonen och tredje är att investera eller köpa aktier i några spännande bolag som jag följer nu".

13. Ni har precis satt ett stort rekord, hur firar ni?
 

"Är det med House Be i Åre så tar vi på oss skidkläderna, slutar tidigt och ger oss ut i backen. Är det med Plejmoteamet så försöker vi alltid hitta på något kul tillsammans, att dela med oss av positiv feedback och sprida allmän glädje omkring oss".

14. Vad oroar du dig mest för i jobbet?


"När resultatet inte går som det ska och jag ändå ser hur hårt teamet kämpar. Då oroar jag mig alltid för deras väl och ve. Jag sätter alltid teamet främst".

15. Vad är den största utmaningen framåt för er?


"För Plejmo är det att fortsätta växa så snabbt som vi vill i en bransch som är så trögrörlig, att ha fortsatt uthållighet och motivation. Det finns så otroligt mycket vi vill och skulle kunna göra men som vi inte kan göra på grund av filmrättighetsavtalen och gamla strukturer".

16. Vad gör du om tio år?
 

"Då är jag styrelseproffs kombinerat med att vara en relativt aktiv delägare i något av mina bolag. Jag har dock mer fritid än nu så jag åker fortfarande massa snowboard och cyklar downhill med min man och våra barn både i och utanför Sverige".

17. Vem skulle du vilja se i en sån här intervju – och varför?


"Jag skulle vilja se Annette Brodin Rampe. Hon är kvinnlig styrelseordförande i Stillfront Group (börsnoterat gamingbolag reds anm), hon är dessutom European managing partner på Brunswik group och överlag en otroligt kompetent kvinna som jag vill höra och se mer av".

Läs mer