Därför skrev jag aldrig storyn om när Notch tackade nej till 1 miljard

Lundells vecka
Därför skrev jag aldrig storyn om när Notch tackade nej till 1 miljard

Stefan Lundell, medgrundare och innehållschef Breakit.

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Minecraft-skaparen tog latheten till en ny nivå.

I onsdags såldes Qliro sin e-handlare Gymgrossisten till norska Orkla. Som alltid när den typen av nyheter kommer blir det full fart här på Breakit-redaktionen. Snabbt ut med en kort text om nyheten, skicka nyhetsbrev, uppdatera texten och så slutligen försöka smälla ihop en hyggligt initierad analys om affären. Särskilt det senare, att skriva en analys, kan vara knivigt på så kort tid. Jag personligen (det här varierar mellan oss reportrar på redaktionen) brukar bygga merparten av mina analyser på att snacka med folk som är smartare än jag. Det brukar bli bäst så särskilt som dessa personer ofta har direkt insyn i transaktionen som jag ska analysera.

Men i fallet med Gymgrossisten kom nyheten mitt i natten och när jag började arbeta med min analys var klockan strax efter sex på onsdagsmorgonen. I det läget var det svårt att få tag på några källor som ville snacka. Först efter att min analys publicerats ringde en av dem och gav ny intressant information som jag först nu fått möjlighet att skriva. Tydligen tvingades nämligen Qliro pruta på priset i slutskedet av affären. Köparen Orkla hade lagt ett bud på 400 miljoner men sedan drog processen ut på tiden – samtidigt som Gymgrossisten gick allt sämre. För att få i land affären fick Qliro gå ner 40 miljoner i pris och köpesumman hamnade till slut på 360 miljoner kronor.

Den informationen hade jag så klart velat ha med i min text redan på onsdagsmorgonen. Medans jag grämde mig en smula över detta kom jag att tänka på en annan story som jag ännu hellre skulle velat ha fram i tid. Den handlar om Minceraft-skaparen Markus Persson mer känd som Notch.

I september 2014 sålde han som bekant Minecrafts ägarbolag Mojang till Microsoft. Köpeskillingen uppgick till 2,5 miljarder dollar – men den kunde blivit betydligt högre än så om Notch bara varit på rätt humör.

Något år senare hörde jag nämligen från en högst trovärdig källa att en ny budgivare dök upp precis innan Notch skulle skriva under avtalet med Microsoft. Den nya budgivaren erbjöd Notch i runda slängar 1 miljard mer än MIcrosoft.

Men i det läget var Notch så trött på alla sifferkillar som hängt på Mojangs kontor dygnet runt i en halv evighet för att skärskåda bokföring, patent, tvister och gud vet allt. Notch kände helt enkelt inte att han skulle palla att gå igenom den här processen en gång till. I det läget kändes 1 miljard hit eller dit lite skitsamma. Gänget runt Notch hade inte lika lätt att smälta beslutet att tacka nej till ytterligare 1 miljard men vad skulle de göra, i slutändan var det ju Notch som bestämde.

Rätt bra story, om du frågar mig. Synd att jag inte hann skriva den i tid.

Trevlig helg!

Veckans bubbla 1: Realtid. Finanssajten har bara förlorat pengar sedan starten 2004 och gjort nyemission på nyemission. Nu är det dags igen. Intresset borde vara obefintligt med det svaga facit som Realtid hittills visat. Men så är det inte, tvärtom! Enligt min källa är det “bra intresse från bra personer” och nyemissionen kommer att gå igenom. 7,5 miljoner kronor ska dras in till en värdering på 25 miljoner kronor. Det finns pengar till allt just nu.

Veckans bubbla 2: Fundedbyme. Snart har 18 miljoner kronor kommit in i nyemissionen som värderar bolaget till nästan en kvarts miljard. Det finns pengar till allt just nu.

Veckans bubbla 3: Pepins. Crowdfunding-plattformen “tvingades” sätta ett tak för hur mycket småsparare får investera i nyemissionen på 100 miljoner kronor. Det tog bara sju dagar för bolaget att få in pengarna. Pepins ska omsätta knappt 20 miljoner kronor i år och gör en förlust på drygt 4 miljoner kronor. Värdering? 211 miljoner kronor. Det finns pengar till allt just nu.

Veckans bubbla 4: Breakit. Självklart funderar vi också på en nyemission ;) Baserat på ovan datapunkter kan du få köpa in dig till värdering 100 miljoner kronor – och då har jag gett dig rejäl rabatt. Det finns som sagt pengar till allting just nu.

Veckans miss: Börspodden. Mina favoritpoddare gjorde i veckan en bra intervju med en av Sveriges mest framgångsrikaste techinvesterare, Carl Armfelt. Som förvaltare och analytiker har Armfelt gång på gång varit extremt duktig på att peka ut nya vinnare i tech-segmentet. I intervjun ger han en intressant inblick i hur han tar sina investeringsbeslut och vad han tror om den svenska techsektorn i stort. Däremot får Carl Armfelt aldrig frågan om varför han gick in tungt i Urb-it inför deras börsnotering. Det hade varit underhållande att höra Armfelt försöka förklara den katastrof-investeringen. Att Swedbank Robur gick in så tungt i det bolaget är för mig fortfarande en gåta.

Vad var det jag sa 1: Gymgrossisten. Jag vet att det är drygt men måste ändå ha till protokollet att vi redan före sommaren avslöjade att försäljningen var på gång. 

Vad var det jag sa 2 - Mag Interactive. Okej, en sista skrytvals. I mars konfronterade jag spelutvecklaren Mag Interactive Daniel Hasselberg med uppgiften att bolaget skulle börsnoteras. Nu är det dags

Veckans lönelyft: Jonas Bonnier. Mediejätten Bonniers tidigare koncernchef är numera författare på heltid. Hittills har det visat sig vara ett genidrag – i alla fall ekonomiskt. Hans bok Helikopterrånet (riktigt bra!) har blivit en storsäljare både i Sverige och utomlands. När jag stötte på honom igår frågade jag om han nu hade sitt drömjobb. Jonas Bonnier replikerade direkt – "Det är mitt lönsammaste jobb i alla fall". Sitt sista år som koncernchef på Bonnier drog han in nästan 15 miljoner.  

Läs fler artiklar
LÄS MER