Volvo Cars levererar tusentals självkörande bilar till Uber

Volvo Cars Uber Självkörande bilar
Volvo Cars levererar tusentals självkörande bilar till Uber

Foto: TT

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Volvo Cars har slutit ett avtal med Uber om att leverera tiotusentals fordon med teknologi för självkörande bilar.

Enligt det ramavtal som Volvo skrivit med Uber ska företaget leverera upp till 24.000 specialbyggda XC90 till Uber. Bilarna ska vara förberedda så att Uber enkelt ska kunna montera sin egen teknik för självkörande bilar på taket, skriver Financial TImes.

"Vår målsättning är att vara den mest eftertraktade billeverantören för självkörande samåkningstjänster över hela världen. Dagens överenskommelse med Uber är ett tydligt exempel på en ny strategisk inriktning för oss", säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson. 

En talesprerson på Uber som nyhetsbyrån Reuters har talat med säger att 24.000 bilar ska ses som en grov uppskattning. Men skulle Uber köpa alla fordonen är det den överlägset största ordern Volvo har fått och den största affären någonsin inom självkörande bilar.

Avtalet sträcker sig 2019-2021 och är enligt Wall Street Journal värt närmare tio miljarder kronor. 

"Vi är otroligt glada över att kunna utöka vårt partnerskap med Volvo”, säger Jeff Miller, ansvarig för bilsamarbeten på Uber.

”Den här nya överenskommelsen visar vägen mot massproducerade självkörande bilar i stor skala.”

Volvos XC90 används redan i tester med självkörande bilar i USA men kan inte användas utan en riktig människa bakom ratten, skriver Financial Times.

Den specialbyggda versionen av Volvo XC90 som ska levereras nu kommer att ha ett back-up-system för styrning och inbromsning.

"I den självkörande världen finns det ingen människa, så du behöver ett back-up-system som kan ta över vid ett mekaniskt eller tekniskt fel", säger Jeff Miller till Financial Times.

Volvo och Uber har sedan 2016 ett strategiskt samarbete och dagens avtal är en förlängning av det.

Läs fler artiklar
LÄS MER