Sök

Glöm Black Friday – idag kan du fira White Monday

KarmaBlack Friday

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Black Friday har snabbt seglat upp som en av de största shoppingdagarna under året. Men det är inte till allas belåtenhet. Nu lanserar White Monday – en motpol till shoppingfredagen.
Bakom satsningen står bland annat en rad svenska startups.

Den sista fredagen i november har utvecklat sig till en nästan lika stora handelsdag här i Sverige som den länge har varit på andra sidan Atlanten. Extrapriser och erbjudanden på allt mellan himmel och jord skickas ut till shoppingsugna människor.

Men det finns alternativ till att fira Black friday, som kommer mot slutet av den här veckan.

I dag är det nämligen White Monday – en shoppingdag som lanseras som motsatsen till Black Friday och som en protest mot masskonsumtionen.

Kampanjen drogs igång av Repamera, ett företag som lagar kläder åt privatpersoner via postorder. Och det är precis den typen av erbjudanden du kan ta del av om du går in på kampanjsajten whitemonday.se.

Alltså inte en ny mobil eller eltandborste – utan istället extrapriser på lagning av kläder, rabatter på Myrorna och lägre priser på hyrkläder.

“Vi såg att flera företag med cirkulära- eller delningsbara affärsmodeller skulle göra egna kampanjer mot Black Friday. Tillsammans är vi starka, så vi bestämde oss för att skapa en gemensam kampanj,” säger Henning Gillberg, grundare på Repamera.

Förutom Repamera har man lyckats få med sig flera företag från olika branscher. Med i kampanjen finns till exempel startupen Sellpy, matappen Karma och second hand-kedjan Myrorna.

“Det ligger helt i linje med vårt cirkulära tänk, och vi tycker det är viktigt att erbjuda alternativ till nykonsumtion,” säger Nina Adler, kommunikatör på Myrorna.

Poängen med White Monday är förutom att visa på ett alternativ till masskonsumtion också att visa att det finns sätt att minska vår miljöpåverkan.

“Det är fantastiskt med initiativ som White Monday som bidrar till en ökad miljömedvetenhet", säger Elsa Bernadotte, medgrundare på matappen Karma.

“White Monday går hand i hand med Karmas arbete mot ett hållbart samhälle, där vi tar tillvara på jordens resurser istället för att slänga sådant som fortfarande går att använda.”

Läs mer