Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Spotify köper svenska Soundtrap – betalar minst en kvarts miljard

Artikel bild
Per Emanuelsson, vd Soundtrap och Daniel Ek, vd på Spotify. Foto: Press samt Ann Jonasson.

"Vi är jätteglada".

Jonas de Lange

Jonas de Lange

jonas@breakit.se

Reporter

Svenska Soundtrap har skapat en tjänst där tanken är att flera personer samtidigt ska kunna vara inne i samma musikprojekt och mixa låtar tillsammans. Allt sparas givetvis i molnet. Läs vår helgintervju med grundaren Per Emanuelsson här om du vill veta historien bakom Soundtrap.

Nu har bolaget köpts upp av Spotify. Affären blev klar på torsdagen då handlingar också gick in till Bolagsverket där det framgår att Spotify nu äger samtliga aktier i bolaget. Först på fredagseftermiddagen annonserades dock köpet av parterna. 

"Det här är början på ett nytt kapitel i vår resa och vi är jätteglada för att kunna accelerera och realisera vår vision tillsammans med vår nya familj på Spotify”, skriver Soundtrap i ett pressmeddelande.

Affären är inte bara ett nytt kapitel för Soundtrap utan även för Spotify. I tio år har Spotify jobbat med att leverera färdig musik till konsumenter. I och med förvärvet at Soundtrap breddar man nu verksamheten till att även hantera musikproduktion.

Sedan tidigare har Soundtrap tagit in tiotals miljoner i kapital från bland annat Industrifonden och musikproducenten Andreas Carlsson.

"När vi träffade Soundtrap teamet första gången 2014, kändes det direkt som en självklar investering för oss. Vi såg stor potential tidigt, då de står för allt det som vi på Industrifonden letar efter: ett briljant team, en globalt skalbar produkt och förmågan att exekvera på en stor vision. Dagens nyhet visar att vi hade rätt", säger Johan Englund, ansvarig investerare Industrifonden och styrelsemedlem i Soundtrap.

Köpeskillingen håller parterna hemlig men för ett år sedan värderades Soundtrap till drygt 200 miljoner kronor – efter investerat kapital – när man tog in 50 miljoner kronor. Till Breakit säger Industrifondens Johan Englund att värderingen nu är högre.

"Vi kommenterar inga finansiella detaljer men det här är en väldigt bra affär för alla parter", säger han.

Industrifonden äger 14 procent av aktierna och är med det den största externa ägaren. Grundartrion Per Emanuelsson, Björn Melinder och Fredrik Posse är tillsammans störst ägare i bolaget.

Läs vår helgintervju med grundaren Per Emanuelsson här om du vill veta historien bakom Soundtrap.

Läs mer