Sök

Annonssamarbete med Hand in Hand Sweden

Experten tipsar: Smartaste sättet att donera pengar till välgörenhet

Christopher Lembke

Kommersiell redaktör

Att skänka pengar till välgörenhet är mest förmånligt direkt från företaget – ändå är det få som känner till den möjligheten. Det menar Anders Andersson, privatekonomisk expert och styrelsemedlem i välgörenhetsorganisationen Hand in Hand.

Snart är det jultider, och många företag funderar på hur de kan hitta bra julgåvor och avslutningsfester för sina anställda. Men kanske är det dags att skippa det allra dyraste julbordet till förmån för CSR-aktiviteter som kan ge ringar på vattnet.

”Att skänka företagets pengar är betydligt effektivare än att skänka privata pengar. Då går visserligen 22 procent bort i bolagsskatt, men det är mindre än hälften av vad skatteuttaget blir om man ger bort privata pengar, som ju först beskattas med inkomstskatt och sociala avgifter”.

Det säger Anders Andersson, som har jobbat med rådgivning inom småföretagarfrågor och privatekonomi under flera decennier. Han har länge jobbat på tidningen Privata Affärer, samt grundat och drivit tidningen Driva Eget. Idag har han färre operativa roller, men skriver fortfarande böcker, fotograferar och föreläser. 

Dessutom sitter Anders Andersson i styrelsen för Percy Barneviks välgörenhetsorganisation Hand in Hand, vars grundidé är att bekämpa fattigdom i länder som Indien och Kenya genom mikrolån till kvinnor. På så sätt kan kvinnorna starta företag och skapa nya arbetstillfällen, samt bidra med ökad trygghet till sina familjer.

Hand in Hand jobbar alltså med hjälp till självhjälp, och har utvecklat en beprövat effektiv arbetsmodell i fyra steg, med låga administrativa kostnader. Att få in fler stöd- eller partnerföretag är viktigt för att bibehålla den positiva utvecklingstakten.

Inför jul är intresset extra stort. Anders Andersson tipsar i filmen här om hur skatteeffektivt det är att donera aktieutdelning. Men det kan i regel ske först efter årsskiftet. Anders Andersson menar att man inte behöver vänta så länge.

”Det är lika skatteeffektivt att donera pengar direkt från företaget. Eftersom sådana gåvor inte är avdragsgilla blir det i praktiken 22 procent i skatt, samma skatteuttag som när företaget ger bort beskattad utdelning. Men det är betydligt förmånligare än att göra det som privatperson”, säger Anders Andersson och förklarar hur det går till rent praktiskt:

”Du betalar in en summa och bokför gåvan med en verifikation bland alla andra. I deklarationen tas den sen upp som en ’icke avdragsgill kostnad’.”

Efter att avdraget för att skänka pengar till välgörenhet slopades den 1 januari 2016 har det blivit betydligt mindre förmånligt att donera som privatperson.

”Jag måste säga att det är mycket beklagligt och märkligt att avdraget togs bort”, säger Anders Andersson. ”Det ger helt fel signaler från regeringens håll.”

”Då får man istället tänka på att välja en välgörenhetsorganisation där mesta möjliga pengar hamnar hos de behövande och där administrationskostnaden är så liten som möjligt”, tillägger han.

Om du som privatperson vill skänka pengar – vilket sätt är mest effektivt då?

”Om du har aktier i börsnoterade bolag kan du även som privatperson välja att avstå utdelningen och skänka pengarna istället. Då slipper du den 30-procentiga utdelningsskatten. Välgörenhetsorganisationerna betalar heller ingen skatt på pengarna, eftersom de är skattebefriade. Kontakta din bank eller nätmäklare så löser de detta.”

Detta är en sponsrad artikel från Hand in Hand, en välgörenhetsorganisation som bekämpar fattigdomen genom att hjälpa fattiga människor att hjälpa sig själva. Det gör vi genom att utbilda och träna framförallt kvinnor i entreprenörskap och sedan, ibland med hjälp av mikrolån, hjälpa dem att starta egna företag. Genom familjens ökade inkomst låter föräldrarna barnen sluta arbeta för att gå i skolan. Läs mer här om hur du gör för att vara med i ett konkret projekt!

Sponsrade inlägg är en del av Breakits annonserbjudande. Inläggen skrivs inte av Breakits reportrar utan av vår kommersiella avdelning. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se. 

Läs mer