Hemliga investerare backar upp mediesatsningen Kvartal

Breakit - Hemliga investerare backar upp mediesatsningen Kvartal

Hans Bergström, Patrik Wahlén, Staffan Persson och Jonas Engwall.

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Har redan fått in 15 miljoner kronor – tv blir nästa steg.

Strax efter lunch publicerades det första avsnittet av Fredagsintervjun, en ny podcast där journalisten Jörgen Huitfeldt ska intervjua makthavare. Först ut var den tidigare statsministern Göran Persson som bland annat argumenterade för ett förbud mot gatutiggeri och att socialdemokratin måste röra sig mer åt vänster på den politiska skalan.

Fredagsintervjun är den första lanseringen i ett större digitalt medieprojekt under varumärket Kvartal.

Satsningen har redan fått en del uppmärksamhet inte minst efter att Sveriges Radio-profilen Jörgen Huitfeldt värvats och Paulina Neuding, tidigare chefredaktör för magasinet Neo, rekryterats.

Hittills har det varit okänt hur satsningen ska finansieras men nu kan Breakit avslöja att flera tunga näringslivsprofiler skjutit till pengar. Sammanlagt handlar det om minst 15 miljoner kronor som gått in i stiftelsen som äger Kvartal. Det är därmed en av de största fristående mediesatsningarna på åtskilliga år i Sverige. 

"Planen är att ta in ännu mer kapital för en satsning på rörlig bild inom kort", säger en av Breakits uppgiftslämnare.

Totalt handlar det om ett tiotal investerare som hittills gått in med pengar, bland andra:

  • Patrik Wahlén, medgrundare av investmentbolaget Volati och enligt Veckans Affärers uppskattning god för 1,1 miljarder kronor. Patrik Wahlén sitter också i stiftelsen Kvartals styrelse.
     
  • Staffan Persson, en av Sveriges största privatinvesterare. Var tidig investerare i bland annat dåvarande Unibet, Dibs och Neonet. Är en av Breakits större ägare.
     
  • Jonas Engwall, grundare till snusmärket Skruf och idag investerare i bland annat techbolag som Evolution Gaming.
     
  • Hans Bergström, tidigare chefredaktör för Dagens Nyheter, idag fri skribent.


Kvartal räknar också med att kunna finansiera verksamheten genom att privatpersoner donerar pengar till sajten. Hittills har ett 100-tal donationer kommit in den vägen.

Inom kort ska Kvartal börja publicera analyser och kommentarer om den svenska samhällsutvecklingen på daglig basis.

Redan idag gjorde den tidigare finansministern Kjell-Olof Feldt debut som skribent på sajten. Enligt Breakits källor planeras alltså också för en större satsning på video framöver.

Läs fler artiklar
LÄS MER