Lego-familjen slukar svenskt doldisbolag – tar in 100 miljoner

Tacton

Frederic Laziou, vd Tacton Systems. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Riskkapitalfonden GRO Capital och Legofamiljens investeringsbolag Kirk Kapital kliver in som nya majoritetsägare i svenska Tacton System.

Tacton System har byggt ett mjukvarusystem som ska göra det lättare att skräddarsy affärer med storbolag. Tanken är att säljaren ska kunna ställa ett antal frågor till kunden och på det sättet få fram den bästa lösningen för kunden.

“Vi vill koppla ihop säljarna och produktgänget” förklarade bolagets vd Frederic Laziou affärsidéen för Breakit tidigare i år.

Nu står det klart att riskkapitalfonden GRO Capital och Legofamiljens Kirk Kapital kliver in som nya majoritetsägare i bolaget. Bolaget köper existerande aktier, men investerar även 100 miljoner kronor i bolaget.

Pengarna ska användas till att få fart på tillväxten och expandera.

“Vi ser fram emot att arbeta med Tactons ledning kring vidareutveckling av deras spjutspetsteknik och expansion internationellt”, säger Lars Lunde, Partner, GRO Capital i ett pressmeddelande.

Det senaste året har Tacton expanderat kraftigt. Företaget har köpt två nya bolag och etablerat sig i USA, Tyskland och Polen.

“Tillverkande företag som förbereder sig för en mer kundorienterad marknad, utnyttjar digitaliseringsprocessen samt integrerar artificiell intelligens kommer att stå starka inför framtiden. Detta är precis vad vi erbjuder våra kunder” säger Frederic Laziou.

“Vår aggressiva tillväxtstrategi följer en plan och den här investeringen är viktig milstolpe.”

Bolaget grundades redan 1998 och omsatte över 200 miljoner kronor förra året.

Läs mer