P-piller i appform – därför satsas en kvarts miljard på Natural Cycles

Natural Cycles
P-piller i appform – därför satsas en kvarts miljard på Natural Cycles

Bildmontage. Produktfoto: Press

Jonas de Lange

Reporter

Natural Cycles spås förändra en hel bransch. Men hur ska det gå till?

Torsdag morgon kom nyheten att preventivappen Natural cycles fått in en kvarts miljard kronor i riskkapital. Största investerare i rundan var ett av Stockholms hetaste riskkapitalbolag i techsektorn – EQT Ventures.

Bolaget har tagit fram ett slags preventivmedel som bara består av en app och en termometer. Bara med hjälp av dessa element kan användaren skydda sig mot graviditet. (Läs mer om tjänsten i faktarutan under artikeln)

Bolaget har bara 600.000 användare vilket inte direkt en hel drös i techvärlden.

Skillnaden från många techbolag är att alla Natural cycles användare betalar för tjänsten. Samtidigt beräknas marknaden för preventivmedel nå 275 miljarder kronor globalt om bara sex år. Med andra ord skulle bara en liten bit av kakan innebära stora intäkter för det svenska bolaget.

Natural cycles kostar 95 kronor i månaden. Med 600.000 användare blir det ett ordervärde på 57 miljoner kronor per år. Dra av några miljoner för rabatter och specialerbjudanden så sitter bolaget ändå på en potential miljardaffär om användarsiffrorna fortsätter stiga.

Nedstämdhet, minskad sexlust, viktökning, akne, fett hår, huvudvärk, illamående, svullen kropp, ökad risk för blodpropp är alla biverkningar som beror på hormonerna i p-piller.

Det öppnar naturligtvis upp en stor marknad för hormonfria preventivmedel.

Där kommer Natural Cycles in – som alltså är helt fritt från hormoner. Samtidigt har läkemedelsverket klassat tjänsten som lika säker som p-piller. Den enda egentliga anledningen att ta piller istället är att de kan vara billigare.

Just nu arbetar Natural cycles med en inbrytning på den amerikanska marknaden. Med torrt krut i kassan finns det potential för en explosionsartad tillväxt – om man får sitt godkännande på andra sidan Atlanten.

Så fungerar Natural cycles
  • Varje morgon mäter användaren sin kroppstemperatur, med en så kallad basaltermometer som har en högre känslighet än en klassisk febertermometer. Den visar därför två decimaler.
  • Siffrorna knappas in i appen, och efter några månader lär sig appen att känna igen användarens unika menscykel.
  • Natural cycles algoritmer avgör sedan, baserat på temperaturen, om användaren är fertil eller inte. Röd dag betyder fertil, grön dag betyder infertil.
  • Kvinnors kroppstemperatur varierar nämligen under menscykeln och appen kan utifrån individens temperaturmönster avgöra när ägglossning närmar sig, alltså när det är risk för - eller chans - att bli gravid.
  • I början får användaren nästan bara röda dagar men eftersom algoritmerna lär sig individens mönster blir den allt säkrare på var i cykeln du befinner dig. De gröna dagarna blir alltså fler ju längre du använder tjänsten.
Läs fler artiklar
LÄS MER