Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Efter Breakits frågor – Wolt bryter med brottsmisstänkte företagaren

Artikel bild
Carl Zetterqvist, Sverigechef på Wolt. Foto: Pressbilder.

Efter Breakits avslöjande väljer Wolt att riva avtalet med Evolveras – det bolag som anställt appens cykelbud.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

För att slippa ha egna anställda, och således ett formellt arbetsgivaransvar, har mat-apparna Uber Eats och Wolt valt samma upplägg. De har anlitat mellanhänder som i sin tur anställer de hundratals cykelbud som vi ser på Stockholms gator. 

Breakit kan i dag avslöja att Evolveras, det företag som Wolt anlitat för att agera arbetsgivare åt sina cykelbud, har grundats och drivits av en man misstänkt för grov ekonomisk brottslighet.

Förundersökningen mot den 38-årige företagaren har pågått sedan han häktades sommaren 2015.

Trots det valde Wolt att låta hans bolag sköta löner, skatteinbetalningar och arbetsgivaransvar för sina uppskattningsvis 50-100 cykelbud i Sverige.

I skrivande stund slussas människor som vill söka jobb som kurirer hos Wolt till Evolveras sajt. 

På onsdagen förra veckan kontaktade Breakit Wolts Sverigechef Carl Zetterqvist, som då uppgav att Wolt inte kände till brottsmisstankarna.

På frågan om hur han ser på att en brottsmisstänkt man agerar arbetsgivare åt Wolts cykelbud svarade Carl Zetterqvist såhär: 

”Det har jag ingen kommentar till just nu, men vår revisor har uppmärksammat oss på att företaget missat att lämna in årsredovisningen för förra året. Därför har vi haft extra koll på företaget den senaste tiden.”

Dessutom har Evolveras inte betalat in sina skatter i tid. Wolt såg dock då inte några skäl till att bryta samarbetet.

På fredagen, när Breakit ställde ytterligare frågor om 38-åringen, hade Wolt fattat beslut om att bryta samarbetet. Motivet är att det sammantaget framkommit för många brister kring Evolveras verksamhet.

"I går fick vi ytterligare information om företagets finansiella ställning samt allvarliga brister i bokföringen. Vi har därför informerat Evolveras om att vi kommer att häva avtalet med omedelbar verkan", säger Carl Zetterqvist.

Så mycket tjänar Wolts cykelbud

Villkoren för de heta matapparnas cykelbud blev en riksnyhet efter Breakits stora granskning av Uber Eats och Foodora. Wolt ingick inte i den granskningen, då vi valde att fokusera på de två största spelarna i Stockholm. 

På Wolt har alla cykelbud i dagsläget en garanterad timlön på 80 kronor före skatt. Ovanpå det läggs en provision per leverans (som varierar beroende på hur många lång leveransen är).

Carl Zetterqvist uppger att cykelbuden har ”kollektivavtalsliknande villkor”. Det innebär konkret att de anställda omfattas av avtalspension, sjukförsäkring och trygghetsförsäkring.

”I snitt ligger våra timlöner på omkring 120-130 kronor per timme. Tanken är att de ska öka i takt med att vi blev mer effektiva.”

Det bygger på att systemet blir smartare, och kan klumpa ihop beställningar från restauranger som ligger nära varandra, likaså beställningar som ska till olika kunder men som hämtas på samma restaurang.

Wolt är just nu i färd med att inta en rad nya städer, och har i den rekryteringsprocessen använt den brottsmisstänkte mannens bolag. Men det är det alltså slut med nu.

"Vi måste jobba med bolag som har en hållbar affärsmodell och agerar på ett professionellt sätt", säger Carl Zetterqvist. 

Vad innebär det?

"Kortfattat att man uppfyller ingångna avtalsvillkor samt följer lagar och regler".

Läs mer om Wolts relation till den brottsmistänkte mannens bolag här. Missa inte heller vårt granskande reportage om Uber Eats och Foodora

Läs mer