Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Bitcoin-yra i Sverige – allt fler svenskar investerar i kryptovalutor

Artikel bild
Foto: AP/TT.

Hos nätmäklarna Avanza och Nordnet har antalet bitcoininvesterare ökat med 500 procent under det senaste året.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

jonas@breakit.se

Reporter

Kryptovalutor är stekhett att investera i. Var och varannan vecka kommer nyheter om både nya kursrekord och bubbelvarningar.

Det senaste året har även svenska småsparare fått upp ögonen för den första stora kryptovalutan Bitcoin.

Det senaste året har antalet investerare i bitcoin-certifikat på Avanza och Nordnet ökat från ungefär 1150 stycken till över 7000, rapporterar Di digital. Det är en ökning med över 500 procent.

Certifikaten innebär att man egentligen inte investerar direkt genom att köpa bitcoin. Däremot speglar certifikatet kursutvecklingen i bitcoin.

Hos Avanza och Nordnet är det XBT Provider som erbjuder certifikat. Trots att bitcoinkursen ökat kraftigt den senaste tiden är XBT Providers vd Laurent Ksiss varsam med att haussa fenomenet för mycket.

”Kryptovalutor är ett nytt och volatilt tillgångsslag. Jag tycker du behöver göra din hemläxa och du måste absolut vara försiktig. Jag rekommenderar verkligen inte att du investerar dina pensionsbesparingar, men har du lite pengar över och tror att kryptovalutor kan stiga i värde i det ekosystem vi har idag så hade jag absolut gjort ett försök", säger Laurent Ksiss till Di digital.

Läs mer