21-årige "Ivan on tech" gör succé på Youtube – vill utbilda världen om bitcoin

Ivan on tech
21-årige "Ivan on tech" gör succé på Youtube – vill utbilda världen om bitcoin

Ivan Liljeqvist.

Towe Boström

Reporter

För två år sedan hade Ivan Liljeqvist inte råd att köpa lunch på stan.
Nu drar han in över 100.000 kronor per sponsrat avsnitt på sin Youtube-kanal om kryptovalutor och blockchain.
“Målet är att utbilda hela världen", säger han till Breakit.

Det här är en återpublicering. Artikeln publicerades ursprungligen i oktober 2017. Förra året omsatte Ivan Liljeqvists bolag 20 miljoner och gjorde en vinst på 13 miljoner.

Det har gått två år sedan Ivan Liljeqvist träffade poddkungen Alexander Pärleros för första gången. Då var han 19 år och hade lämnat Jönköping för att plugga datateknik på KTH.     

"Jag hade precis börjat plugga och hade inte ens råd med lunch. Så Alexander fick bjuda", berättar Ivan Liljeqvist.

Det har hänt en hel del sedan det lunchmötet.

Ivan Liljeqvist inledde sin karriär med att hjälpa Pärleros med webbutveckling kopplat till Framgångspodden vid sidan om studierna – men det var inte det som kom att förändra allt.

I våras startade han Youtube-kanalen "Ivan om Tech" där 50.000 prenumeranter tar del av hans djupdykningar i blockchain, tekniken bakom digitala kryptovalutor som exempelvis bitcoin.

Att intresset just nu är rekordstort för kryptovalutor råder det ingen tvekan om. Värderingen på kryptomarknaden har ökat från 150 till 1450 miljarder kronor sedan årsskiftet, enligt Ivan Liljeqvist. Bitcoinkursen har i sin tur gått från drygt 8000 kronor till 50.000 kronor under samma period – något som gjort många tidiga investerare till miljonärer. 

Ivan Liljeqvist har inte heller gått lottlös. Han har hittat en väldigt lönsam affärsmodell där han varvar redaktionella Youtube-avsnitt med sponsrade inlägg. De sponsrade Youtube-filmerna får han 100.000 kronor per avsnitt för. Bara den senaste månaden har han dragit in nästan en halv miljon från sponsorer. 

Ivan Liljeqvist är överväldigad av den ekonomiska framgång han haft med sina Youtube-inslag.

“Man snackar om 'The american dream' men Sverige är minst lika bra om inte bättre. Vi kom med ingenting och och tack vare det fantastiska svenska samhället så har jag haft alla möjligheter i världen", säger Ivan Liljeqvist.

Han syftar på hur han som nioåring lämnade Vitryssland för Jönköping tillsammans med sin familj, en uppväxt han beskriver som präglad av fattigdom. 

Det var i gymnasiet som fascinationen för bitcoin och blockchain väcktes. Ivan Liljeqvist menar att teknologin kommer att förändra branscher som finans, fastighet och försäkring. 

Blockchain kan förenklat beskriver som en decentraliserad databas där information lagras på miljontals datorer –  finansiella transaktioner i bitcoins fall. Det finns med andra ord ingen central punkt eller mellanhänder, som banker, och den information som skickas genom blockchain verifieras av användarna själva.   

"Hela grejen går ut på att du belönas om du är ärlig. Det ska inte vara lönt att fuska och ju fler som använder nätverket desto säkrare är systemet".

Det var i april som det första Youtube-avsnittet på “Ivan on tech” publicerades.

Ivan Liljeqvist menar att kanalen växer delvis för att intresset är stort, men också för att han är relativt ensam om det han gör ämnet är svår-researchat på egen hand. Han menar att det överlag finns ett stort intresse för att investera i blockchain.

I dag finns över 1000 kryptovalutor och affärsmodellen går ut på att nya aktörer i branschen betalar för att nå ut i en opartisk intervju på kanalen.

Ivan Liljeqvist driver idag även ett företag tillsammans med kollegan Erik Vesterlund, där de sedan i somras föreläser samt utbildar företag, myndigheter och organisationer inom blockchain.

"Det är omöjligt att stoppa den tekniska utvecklingen. Det kommer att sluta med att kryptovalutor blir en naturlig del av finanssektorn. Men det har bara börjat, allt är ännu i sin linda". 

Nästa stora steg är att skapa finansiella instrument samt en fond där människor kan investera i kryptovalutor. Ivan Liljeqvist och Erik Vesterlund träffar nu professionella partners med kunskap om hur man registrerar och driver fonder.

"Vi vill göra det så snart som möjligt, vi jobbar väldigt hårt med det här".

På sikt vill Ivan Liljeqvist lägger större delen av sin tid på att driva utvecklingen i utsatta samhällen. Han pekar på att avsaknaden av banktjänster är en orsak till fattigdom, och att personer, med hjälp av tekniken, kan bli en del av den globala ekonomin. Allt som krävs är en internetuppkoppling. 

"De pengar människor tjänar i Vitryssland kan exempelvis vara värdelösa inom några månader på grund av hyperinflation. Blockchainteknologin tror jag kan minska både hyperinflation och korruption och på det sättet lyfta miljontals människor från fattigdomen", berättar Ivan Liljeqvist.

Ivan Liljeqvist ser nu sin chans att bli en global föreläsare inom området och nu väntar det bland annat föreläsningar i Asien, USA och Sverige.

“Målet är att utbilda hela världen, och där är Youtube ett bra verktyg”.  

Läs fler artiklar
LÄS MER