Svenska Elin Elkehag landar deal med amerikanska jätten

Stilla
Svenska Elin Elkehag landar deal med amerikanska jätten

Elin Elkehags startup Stilla mot ett genombrott. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Hon drog i gång Stilla på bara hundra dagar – nu har Elin Elkehag fått in sin rörelsedektor Stilla Motion i amerikanska jätten AT&T:s flagship stores.
“Det känns som ett bra sammanhang att synas i”.

Vi skrev om Elin Elkehag redan förra året. Då om hur hon förändrade sitt liv genom att säga upp sig, skilja sig och flytta utomlands. Då hade hon redan hunnit dra igång sitt hårdvaruföretag Stilla som nu går mot nästa genombrott.

Den amerikanska jätten AT&T börjar nämligen sälja Stilla motion, bolagets lilla smarta rörelsedetektor som kan placeras på praktiskt taget vad som helst. Märker detektorn att det rör på sig slår den larm till din smartphone eller din smarta klocka.

“De kommer att lansera den i samband med att de skyltar om för nya Iphone X i dag på fredagen” säger Elin Elkehag.

Och att det är just i samband med nya Iphones lansering finns det faktiskt en bakgrund till.

I våras var Elin Elkehag inne i en av AT&T:s butiker i San Francisco tillsammans med Stillas styrelseordförande Johanna Wollert Mellin. Tanken var att de skulle kolla hur deras egna förpackning såg ut i butiksmiljön. När de ställde den bredvid Apple-prylarna i butiken undrade butikspersonalen vad det var.

“Efter att jag demonstrerat en prototyp av produkten för butikschefen så blev han så exalterad att han hade hunnit göra en introduktion till inköpschefen på huvudkontoret i Atlanta innan vi ens lämnat affären” berättar Elin Elkehag.

Tio dagar senare var affären i hamn, under förutsättning att produkten höll vad den lovade.

“Jag tror nästan att det är rekord när det gäller affärer mellan en liten svensk startup och ett äldre jättebolag i USA”.

Hur mycket affären är värd vill Elin Elkehag inte säga men till en början kommer Stilla Motion att säljas i AT&T:s flagshipstores i San Francisco, Boston och Chicago. Sen får kundernas respons avgöra. Enligt signaler som hon har fått från AT&T så verkar de inställda på att affären kommer växa.

Stilla har idag fem personer som jobbar heltid med bolaget. Dessutom jobbar ytterligare tio personer på deltid som konsulter.

Än så länge har Stilla finansierat utvecklingen genom ett fåtal miljoner i riskkapital, bland annat genom svenska och amerikanska affärsänglar.

Läs fler artiklar
LÄS MER