Safello-grundaren: Därför köper vi krisande Cryex

Cryex Safello Kryptovaluta
Safello-grundaren: Därför köper vi krisande Cryex

Foto: Press

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

I går avslöjade Breakit att den svenska bitcoinmäklaren Safello köper krisande Cryex. I dag tar Safellos vd bladet från munnen och berättar varför.
"Vi tror att vi har gjort en bra affär för våra aktieägare".

På onsdagen kunde Breakit avslöja att Safello köper svenska fintechbolaget Cryex. Trots att Cryex fått in över hundra miljoner i riskkapital värderas bolaget bara till dryga 20 miljoner kronor i affären.

I dag bekräftar Safellos vd Frank Schuil för Breakit att köpet kommer att genomföras.

“Det här köpet är en naturlig fortsättning på vår nuvarande mäklarservice och vårt köp av BT:s handelsplattform förra året” skriver han i ett mejl till Breakit.

Han berättar att Northzone och Whitestar, som sedan tidigare har investerat i Cryex, leder en ny investeringsrunda för att fylla upp kassan och kunna satsa vidare.

Cryex plan var från början att bygga en teknik för att koppla samman blockchain, tekniken som ligger bakom kryptovalutan bitcoin, med det globala banksystemet. Det senaste året har man svängt om verksamheten och satsat på att bli en marknadsplats för mer traditionella valutor. Målet har varit att kapa kostnaderna för att växla pengar med upp till 90 procent.

I dag har Cryex inte någon lanserad produkt ännu. Men det ser inte Frank Schuli som ett problem. 

"Det betyder inte att det inte finns något värde. Det jobb som Lotta (Lotta Eek, vd på Cryex) har lagt ner tillsammans med sitt team minskar avsevärt tiden det kommer ta för oss att lansera mot finansiella institutioner"

"Vi har bara lyckats hitta ett annat bolag som har lyckats med det i hela världen" säger Schuil.

Han vill inte bekräfta värderingen men menar att Safello självklart hade en fördel eftersom de är en kryptovalutamäklare som går med vinst. Cryex hade samtidigt noll kronor i omsättning 2016 med röda siffror.  

“Möjligheten att de sammanslagna bolagen skulle kunna bli bryggan mellan kryptovalutor och traditionella valutor övertygade inte bara Cryexs aktieägare utan även Safellos att investera”, säger Frank Schuli.

Han berättar också att Safello inte köper Cryex kontant utan att Cryex ägare får ett delägarskap i Safello.

“Med Cryex tillgångar och stöd av investerare i världsklass siktar vi på att placera Sverige på världskartan igen."

Läs fler artiklar
LÄS MER