Storsatsningen Cryex säljs till vrakpris – går ihop med Safello

Cryex Safello fintech
Storsatsningen Cryex säljs till vrakpris – går ihop med Safello

Lotta Eek, vd för Cryex, och Frank Schuil, vd för Safello.

Erik Wisterberg

Reporter

Cryex har tagit in närmare 100 miljoner i riskkapital. Nu köps bolaget upp, kan Breakit avslöja.
Värderingen: Drygt 20 miljoner kronor.

Den hemlighetsfulla fintechstartupen Cryex skapade uppmärksamhet när man 2015 fick in en investering på 84 miljoner kronor.

Bland de som backade bolaget med pengar fanns det svenska riskkapitalbolaget Northzone, som investerat i tungviktare som Spotify och Klarna.

"Cryex är en investering som känns spännande som tusan. Vi ser att de stora etablerade finansiella aktörerna, som stora banker, inte vågar börja använda kryptovalutor som bitcoin. Det krävs någon som skapar en clearinglösning åt dem, en port mellan kryptovalutorna och den stora seriösa finansmarknaden", sade Pär-Jörgen Pärsson, partner på Northzone till Breakit.

Planen var att bygga en teknik för att koppla samman blockchain, tekniken som ligger bakom kryptovalutan bitcoin, med det globala banksystemet.

Sedan dess har det hänt saker. Cryex har helt bytt inriktning – och stod för ett år sedan inför en svår ekonomisk situation.

Nu är bolaget på väg att säljas, kan Breakit avslöja. En försäljning som enligt uppgift sker till vrakpris. Förhandlingarna mellan köparen, Safello, och Cryex inleddes under sommaren.

Lotta Eek, vd för Cryex, vill inte uttala sig om detaljer i affären utan hänvisar alla frågor till Safellos vd Frank Schuil.

Hon bekräftar dock att affären kommer att bli av.

”Vi gör ett samgående, och den nya enheten får i samband med det en nyinvestering. Det finns en tydlig rational i affären, men jag vill att Frank Schuil är den som uttalar sig om det”, säger Lotta Eek.

Frank Schuil, vd för Safello, har inte gått att nå under onsdagen.

Safello, som driver en handelsplats för kryptovalutan Bitcoin, har nu kallat sina aktieägare till en extrainsatt bolagsstämma för att godkänna förvärvet. Det ska ske utan kontant betalning enligt Breakits uppgifter. Istället ska Cryex ägare få ett delägarskap i Safello.

Värderingen är uppseendeväckande låg, enligt det underlag som Breakit har tagit del av. Den sätts till 2,5 miljoner dollar, motsvarande drygt 20 miljoner kronor. Som jämförelse har Cryex investerare pumpat in sammanlagt omkring 100 miljoner kronor i företaget.

Enligt Breakits uppgifter har båda styrelserna för både Safello och Cryex gett tummen upp till affären.

Cryex har sedan något år tillbaka fokuserat på att bygga en digital marknadsplats för valutor som ska sänka priset på att växla pengar rejält.

“När du som privatperson går till Forex och växlar kan du få betala upp till 10-15 procent i påslag. Även ett medelstort företag får betala så mycket som 1-1,5 procent eller mer i ren kostnad när de växlar. Vårt mål är att minska omkostnaderna för valutaväxling med upp till 90 procent. Så den förändring som vi försöker genomföra är dramatisk”, sade Lotta Eek i en intervju med Breakit våren 2016.

Cryex hade under 2016 ingen omsättning. Bolaget redovisade en förlust på 52,3 miljoner kronor. Årsredovisningen ger bilden av ett hårt pressat företag.

”Under början av 2017 har styrelsen tvingats konstatera att försöken att hitta ytterligare finansiering kommer att dra ut på tiden”, heter det i Cryex årsredovisning.

Mot den bakgrunden inleddes en omstrukturering av verksamheten som kraftigt skulle minska kostnadsbasen.

”Bolagets anställda har valt att lämna anställningarna och de har övergått i egna konsultverksamheter”, skriver Cryex.

Läs fler artiklar
LÄS MER