Sök

Annonssamarbete med Unionen

Klappat och klart – 5 fördelar med kollektivavtal för dig som chef

Kollektivavtal gynnar alla på företaget, menar Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen. Bild: Istock/Unionen

Christopher Lembke

Kommersiell redaktör

Kollektivavtal – det är väl bara bra för de anställda? Absolut inte, säger Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen som här räknar upp kollektivavtalets fem största fördelar ur ett chefsperspektiv.

Som startup kan det vara överrumplande att växa snabbt, och kollektivavtal ligger inte alltid högst upp på agendan. Men när det börjar blir tungrott och komplicerat att förhandla om löner, pension och villkor med varje enskild individ, ja då kanske det är dags att undersöka hur ett kollektivavtal skulle kunna se ut för ditt företag.

Katarina Lundahl är chefsekonom på fackförbundet Unionen. Här ger hon dig som chef sina bästa argument för att skaffa kollektivavtal:

1. Kollektivavtalet skapar tydlighet

Att ha koll på avtalen med en handfull anställda är inga större problem, men så fort arbetsstyrkans antal börjar överstiga händernas fingrar kan det bli rörigt. Att reglera lönenivå, pensionsavsättningar, anställningsvillkor, uppsägningstider och försäkringar blir snabbt komplext och förvirrande.

”Med kollektivavtal blir detta väldigt tydligt och enkelt. Alla vet vad som gäller, och som chef slipper du förhandla fram beståndsdelarna i varje enskilt avtal. Kollektivavtalet innehåller dessutom regler som är unikt anpassade till den egna branschen. Vissa tror att man som anställd också måste vara medlem i facket för att omfattas, men kollektivavtalet gäller för alla på arbetsplatsen”, säger Katarina Lundahl.

2. Du får tid över till annat

Visst kräver det en del samordning och ansträngningar för att ansluta bolaget till ett kollektivavtal, men när detta väl är gjort blir det mer tid och energi över för den affärsdrivande verksamheten.

”För många företagare är det viktigaste argumentet för kollektivavtal att man inte längre behöver fundera på saker som övertidsersättning eller pension. Det finns redan färdiga regelverk. Sen kan du förstås anpassa dem ännu lite bättre för just din organisation. Men poängen är att det skapar enkla system.”

3. Tvister hålls utanför rättssalen

Med ansvar för ett växande antal anställda dyker det förr eller senare upp konflikter och tvister i relationen mellan arbetsgivare och medarbetare. Det kan röra sig om allt från uppsägningstider och semesterdagar till lönenivå och friskvårdsbidrag.

”Kollektivavtalet skapar en trygghet eftersom den här typer av tvister kan avgöras direkt genom överenskommelser mellan facket och företagets arbetsgivarorganisation. Så länge alla kommer överens behöver inte rättsväsendet kopplas in, utan det sker först om ett fall exempelvis hamnar i Arbetsdomstolen”, säger Katarina Lundahl.

4. Du som arbetsgivare bli mer attraktiv

Vem som helst kan dra igång ett spännande bolag med en idé och lite pengar, men för att lyckas på längre sikt krävs också att man har en hållbar personalpolitik. Ett kollektivavtal signalerar tydligt att ditt företag är seriöst och tar sina medarbetare på allvar – såväl vid rekrytering som vid samtal med investerare och leverantörer. Vissa upphandlingar har till och med kollektivavtal − eller kollektivavtalsliknande villkor − som punkt i sina kravspecifikationer.

”Det är hård konkurrens om arbetskraft för många företag inom startupsektorn", säger Katarina Lundahl. "Samtidigt är det en bransch som präglas av risk och osäkerhet, och arbetsgivare med kollektivavtal kan därför bli extra attraktiva på marknaden. Många företag vill dessutom ta in arbetskraft från utlandet, men reglerna är inte alltid så lätta att förstå. Då kan kollektivavtalet och parternas erfarenhet på området vara tryggt att luta sig emot.”

5. Nattsömnen blir bättre – för alla

Tryggheten i ett kollektivavtal gör att alla kan sova lite bättre om nätterna. De anställda får ett förmånligt trygghetspaket med försäkringar och kontinuerlig tjänstepensionsavsättning – enligt många den viktigaste ingrediensen i kollektivavtalet för den enskilde medarbetarens ekonomi. Och för arbetsgivaren innebär den så kallade fredsplikten i kollektivavtalet att företaget är undantaget från strejker och blockader – fackförbundet måste följa de gemensamma överenskommelserna, och alla förhandlingar ska skötas utifrån kollektivavtalen.

”Jag tror att vissa företag drar sig för att teckna kollektivavtal för att de tror att den egna kontrollen försvinner, men då tänker man lite fel. Avtalet är framtaget för att gynna både arbetsgivare och arbetstagare, och det går att modifiera ifall det krävs. Den absolut största besparingen i tid och energi ligger ändå i att du med kollektivavtal bara behöver förhandla med en part. Det ger ett helt annat lugn – särskilt i tider med kraftig expansion”, avslutar Katarina Lundahl.

Det här är en sponsrad artikel från Unionen som guidar Breakits läsare i vad som gäller kring allt från semester- till lönefrågor. Unionen är det största tjänstemannafacket i Sverige och i världen med över 640 000 medlemmar. Unionen finns i både industri- och tjänstesektor i de flesta branscher i det privata näringslivet. Läs mer här.

Sponsrade inlägg är en del av Breakits annonserbjudande. Inläggen skrivs inte av Breakits reportrar utan av vår kommersiella avdelning. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se.

Läs mer