Sök

Minns ni Spotifys öppna brev? Nu är situationen ännu värre

SpotifyBostadsbristenBostäder

Dagens bostadsrapport gjorde nog inte Daniel Ek muntrare. Foto: TT

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Förra året slog Spotify-grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon larm om att bostadssitutationen i Stockholm gjorde det för svårt för bolaget att växa. En rapport som släpptes på fredagen gör dem nog inte gladare.

När Ek och Lorentzon förra året i ett öppet brev slog larm om att bostadssituationen ställde till det för Spotify skickade det svallvågor genom Sverige. Det var inte vilket bolag som helst som låg bakom kritiken utan en riktig jätte.

“Om jag ska få hit någon (till Stockholm, reds anm) måste de i princip köpa en bostad för flera miljoner, i ett land som de inte kan så mycket om,” sa Daniel Ek i augusti förra året.

Han lyfte också fram att det var lättare att hitta bostad i den  betydligt större staden New York än i Stockholm.

Och det verkar inte ha blivit lättare. Nu rusar priserna på andrahandsmarknaden enligt en rapport gjord av bostadsförmedlaren Qasa som publicerades på fredagen.

“Trycket på bostäder är som starkast nu när studenter och arbetsinvandrare åter flockas till storstäderna,” säger Mattia Tosti på Qasa.

Under det tredje kvartalet ökade andrahandshyrorna i hela landet men storstadsregionerna som Stockholm och Göteborg sticker ut. I Stockholm ökade hyrorna med fyra procent och där ligger nu på det dubbla mot i resten av landet.

Och dyrast är det naturligtvis i Stockholms innerstad där samtliga stadsdelar nu redovisar en månadshyra på i snitt över 14.000 kronor.

Vill du hyra på exklusiva Östermalm får du punga ut med över 15 000 kronor i månaden men vill du spara lite pengar i penningpåsen måste du flytta dig en bit ut på tunnelbanelinjen. I Skärholmen kommer du undan med en snitthyra på runt 10 600 kr och i Bromma landar snitthyran på runt 11 400.

Men även om det är billigare att hyra i Stockholms förorter så är det också där hyrorna stiger som mest.

“Vi behöver öka utbudet och främja rörligheten på hyresmarknaden för att långsiktigt föra hyresnivåerna till en mer rimlig nivå”, säger Matti Tosti på bostadsförmedlaren Qasa.

Läs mer