Så gjorde Pricerunnerchefen för att fånga 20 kodare på ett år

Breakit - Så gjorde Pricerunnerchefen för att fånga 20 kodare på ett år

Roger Forsberg, teknisk chef på Pricerunner. Foto: Press och Istock.

Sara Lindmark

Reporter

För ett år sedan gick Roger Forsberg över från Avanza till Pricerunner. Där har han byggt upp en ny tech-avdelning och anställt 20 utvecklare. Så gjorde han för att knipa åt sig techtalangerna.

Bra programmerare är en bristvara i Sverige, inte minst i Stockholm. Men Roger Forsberg kan vittna om att det går att hitta dem. För lite mer än ett år sedan slutade han som teknisk chef på nätbanken Avanza för att bli dito på jämförelsesajten Pricerunner i och med bytet av ägare.

“Jag såg brister i hur vi var organiserade kring tekniken. Vi använde oss av väldigt föråldrade tekniker som gjorde det svårt att förändra systemet och förstå vilka konsekvenser de förändringarna får”, säger Roger Forsberg.

När han kom in i bolaget fanns inte en enda utvecklare på Pricerunner i Stockholm utan utvecklingskontoret låg i Kina. Den nya ledningen beslöt sig för att fasa ut kontoret i Kina och istället bygga upp en ny techavdelning.

“Personerna i Kina var superduktiga men det är väldigt svårt att ha en organisation som befinner sig långt från verksamheten. Det är också skillnader i både tidszoner och kultur”, säger Roger Forsberg.

Hittills har han anställt 20 utvecklare samt en utvecklingschef på ett år.

Det här tror han är orsakerna till att rekryteringsprocessen flutit på så pass smidigt.

Startupkänsla i etablerat bolag

“Jag såg genast att Pricerunner behövde bygga en helt ny plattform, vilket jag tror bidrog till intresset för oss. Skulle jag ha sagt “kom hit och bygg vidare på vårt gamla system” hade det nog varit betydligt svårare. Att dessutom få göra det i ett etablerat bolag som är lönsamt, men som ändå har en känsla av startup, i och med nya ägare och ny teknikstrategi tror jag blir ett extra säljargument. Det finns både trygghet och spänning”.

Inventera kontaktnäten och var tydlig

“Jag har dragit mycket i mitt egna kontaktnät men också jobbat med en specifik rekryteringsfirma och försökt vara väldigt tydlig med vad jag vill ha och vad jag förväntar mig av personerna. De har sållat fram kandidater och sedan har jag kört samtliga intervjuer, en bra bit över 100 stycken. Tre saker har varit viktiga, man bör ha en öppen personlighet och tycka om att jobba i team. Den tekniska kompetensen är förstås viktig, det krävs till exempel att personen kan avgöra om vi gör rätt teknikval när vi bygger plattformen. Den tredje är att de tycker att prisjämförelse är något kul och bra. Så fort jag har rekryterat någon har jag bett personen att rycka i sitt egna kontaktnät och om tipset har lett till rekrytering har personen blivit premierad med en bonus”.

Var specifik och använd modern teknik

Min gissning är att det finns många utvecklare som letar efter en speciell teknik, programmeringsspråk eller applikationsplattform som de vill nischa in sig mot. Vi har varit väldigt specifika i arbetsbeskrivningen och beskrivit vilka tekniker vi vill jobba med nu. Med den nya plattformen har det varit viktigt för mig att locka med modern teknik för att få till den nya automatisering vi vill ha. Och är det något som lockar utvecklare så är det just att få jobba med de senaste teknikerna.

Läs fler artiklar
LÄS MER