Sex Göteborgs-företag ska växa vidare med pengar från Vinnova

Chalmers ventures Encubator
Sex Göteborgs-företag ska växa vidare med pengar från Vinnova

Fredrik Persson

Sara Lindmark

Reporter

Fyra bolag från Chalmers Encubator och två från Chalmers Innovation får finansiering av Vinnova. Totalt rör det sig om tre miljoner kronor.

Vinnovas program ”Innovationsprojekt i företag” riktar sig till företag som har ett innovativt utvecklingsprojekt med internationell marknadspotential. Projekten ska dessutom vara i ett tidigt utvecklingsskede och produkten eller tjänsten ska vara nyskapande alternativt mycket bättre än vad som redan finns på den aktuella marknaden.

“Det är jätteroligt, de är alla fyra innovativa bolag. Det är hög teknologihöjd på samtliga av dem så de har påbörjat sin teknikutveckling och kommit en bra bit. Nu handlar det om att göra marknadsverifieringen i samtliga av de fallen. Så de här kommer ni att få se mer av”, säger Linnéa Lindau, vd för Encubator.

Även Parakey och Bokio som ingår i Chalmers Innovations acceleratorprogram får 500.000 kronor vardera från den svenska innovationsmyndigheten.

Chalmers Innovation och Encubator är båda kopplade till Chalmers och kommer att slås ihop till Chalmers Ventures i september. 

Bidragen som delas ut ska användas för att utreda marknadsförutsättningar och gå från idé till en första fungerande prototyp eller version. Totalt har det kommit in 706 ansökningar från bolag som tillsammans sökt finansiering för över 640 miljoner kronor. Cirka 80 miljoner kronor har delats ut.


Företagen från Encubator

Eviwave

Vad: har utvecklat en tidseffektiv teknisk mätplattform för kvalitetskontroll inom tillverkningsindustrin.
Summa: 467.000 kronor.

Insplorion Sensor Systems

Vad: har utvecklat en nano-optisk sensor för effektivare användning och utökad livslängd av fordonsbatterier.
Summa: 500.000 kronor.

Monivent

Vad: har utvecklat utrustning som hjälper vårdpersonalen säkerställa en effektiv och skonsam behandling av nyfödda i behov av andningshjälp.
Summa: 500.000 kronor.

Tenroc Technologies

Vad: har utvecklat ett kostnads- och tidseffektivt förstärkningssystem för att reparera och uppgradera betongkonstruktioner med förspänt kolfiber.
Summa: 532.000 kronor.

Företagen från Chalmers Innovation:

Parakey

Vad: en molntjänst för access utan nycklar och kort.
Summa: 500.000 kronor.

Bokio

Vad: låter företag hantera fakturering, bokföring och löner på ett smidigt och effektivt sätt.
Summa: 500.000 kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER