Collector ventures går in när Veckopengen tar in närmare 30 miljoner

VeckopengenCollector Ventures

F.v: Lena Apler, grundare av Collector bank, Philip Haglund, grundare av Veckopengen och Calle Lindblom, ordförande i Veckopengens barnråd. Foto: Ann Jonasson/Press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Fotbollsproffsets barnapp växer så det knakar och fyller kassan med nytt kapital.

Veckopengen – eller Gimi som den heter internationellt – är en app som ska uppmuntra barn i åldern 6 till 16 år att ta större ansvar för sin privatekonomi.

Appen funkar som en slags digital spargris. Där kan även föräldrar uppmana till långtidssparande genom att erbjuda sina barn en ränta.

Det senaste året har appen växt från 100.000 till 400.000 användare. Nu fyller bolaget på kassan med 29 färska miljoner för att kunna växa snabbare. Än så länge är nämligen tjänsten helt gratis och intäkterna ligger på noll.

I investeringsrundan deltar flera namnkunniga tidigare investerare som finansmannen Harald Mix och Klarnas tidigare styrelseordförande Eva Cederbalk.

Nu ansluter även Collector ventures till ägarkretsen.

“Jag tycker det är en väldigt sympatisk tjänst som dels lär barn att förstå ekonomi, och dels tvingar föräldrar att vara mer diciplinerade”, säger Lena Apler, grundare och styresleordförande för Collector bank.

Collector ventures är den digitala bankens riskkapitalarm och gör bara investeringar i olika fintechbolag som banken kan dra nytta av på olika sätt. Med Veckopengen har Lena Apler en klar framtidsblick.

“Kids från 6 till 16 år är våra framtida kunder. Det var egentligen huvudorsaken till investeringen”, säger hon, och fortsätter:

“Vi ser en fantastisk potential i den kundgruppen. Om man kan locka dem att tidigt ta ansvar för sin privatekonomi ökar chansen att de fortsätter med det sen.”

Så det blir lite som en inkörsport till tyngre banktjänster?

“Ja, det är faktiskt min grundtanke. Det här är en kundgrupp som vi inte haft tillgång till tidigare. Privatekonomi är inte ett så kul ämne och då måste tjänsterna vara lustfyllda istället. Där vill vi lära oss av vad Veckopengen har gjort”, säger Lena Apler.

Betyder det att ni på sikt kommer köpa upp hela bolaget?

“Nej, det har vi inga konkreta planer på. Framtiden får visa hur det blir men det ska alltid finnas beredskap och möjligheter. Vi vill inte vara så klåfingriga i början med våra startupinvesteringar utan låta bolagen växa av egen kraft”, säger hon.

Hur stor del av kapitalrundan Collector ventures går in med vill hon inte avslöja, ej heller värderingen på hela bolaget.

Patrik Söderlund, tidigare vd på dataspeljätten Electronic Arts, är också ny investerare in i kapitalrundan.

Philip Haglund, grundaren av Veckopengen, är en lite otippad entreprenör. Samtidigt som han styr sitt bolag är han nämligen professionell fotbollsspelare. Läs storyn om hans dubbelliv här.

Vill du höra mer om Philip Haglund, fintech och hur når man den nya generationens fintech-användare? Då får du inte missa vårt populära event Fintech Stockholm 2017.

Läs mer